Mitropolit Hrizostom služi u Hramu Svetog Save u Blažuju

02.10.2022. 07:33
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće danas u hramu Svetog Save u Blažuju kod Sarajeva Svetu arhijerejsku liturgiju povodom 125 godina ove bogomolje i pomena blaženopočivšem mitropolitu Georgiju Nikolajeviću.

Liturgija će biti služena u 9.00 časova, a predviđena je i litija, kao i uručenje priznanja zaslužnim licima.

Svečanom akademijom i promocijom monografije o Hramu Svetog Save, autora protojereja stavrofora Ranka Bilinca, juče je u Blažuju obilježeno 125 godina ove bogomolje.

Temelj Crkve Svetog Save u Blažuju osveštan je na Petrovdan 1896. godine. Crkva je završena za nešto više od godinu dana, a 21. septembra 1897. osveštao ju je mitropolit dabrobosanski Nikolaj Mandić.

U porti hrama nalaze se dva spomenika - jedan je posvećen Srbima koje je austrougarska vojska strijeljala 1916. godine, a drugi pravoslavnim domaćinima iz ovih krajeva koje su ustaše ubile 1941. godine.

Crkva i Parohijski dom su i tokom posljednjeg rata pretrpjeli znatna oštećenja. Granatirani su 1992. godine, a njihovoj obnovi pristupilo se poslije rata, zaslugom paroha Zorana Jerinića. Obnovljeni hram je osveštao mitropolit dabrobosanski Nikolaj Mrđa 10. oktobra 1999. godine.

Hram Svetog Save je od 1996. godine, kada je Blažuj ušao u sastav Federacije BiH, često bio meta napada vandala.

U više navrata bio je oskrnavljen grafitima sa uvredljivim porukama, lupana su prozorska stakla, razvaljivana vrata, kao i brojne grobnice i nadgrobni spomenici upokojenih parohijana.

Komentari 0
Povezane vijesti
U utorak čitanje vaskršnje poruke U utorak čitanje vaskršnje poruke
Započeti radovi na obnovi Hrama Svetog Save u Zavidovićima Započeti radovi na obnovi Hrama Svetog Save u Zavidovićima
Mitropolit Hrizostom: Vrijeme posta, molitve i duhovnog razmišljanja Mitropolit Hrizostom: Vrijeme posta, molitve i duhovnog razmišljanja
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    6h 15m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    21h 45m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    20h 59m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    21h 16m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    8h 46m
    0