Mitropolit Hrizostom u nedjelju služi liturgiju u manastiru Udrim

07.08.2020. 10:47
0
IZVOR: Srna

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće u nedjelju, 9. avgusta, Svetu arhijerejsku liturgiju u porušenom srednjovjekovnom manastiru Udrim u Gostoviću kod Zavidovića povodom slave ovog hrama Svetog Pantelejmona, potvrđeno je Srni iz uprave ovog hrama.

Svečani doček mitropolita Hrizostoma predviđen je za 9.30 časova, nakon čega će u 10.00 časova početi liturgija u ovoj nemanjićkoj zadužbini koja je ruševina više od 300 godina, a potom slavski obred i svečani ručak.

Administrator manastira Udrim protojerej-stavrofor Zoran Živković izjavio je Srni da je radi obnove ovog hrama raspisan tender i da su pristigle tri ponude izvođača radova, te da će nakon slave hrama biti izbran najpovoljniji ponuđač i krenuće radovi.

On je rekao da je u toku završna faza rada arheologa u manastiru Udrim.

Za obnovu ovog nemanjićkog hrama neophodna je podrška jer je riječ o veoma obimnom i skupom poslu.

Svi prilozi za obnovu manastira Udrim mogu se uplatiti na žiro račun Pravoslavne mitropolije dabrobosanske, manastir Udrim u Gostoviću broj 161 0000 205 160 055 otvoren kod Rajfajzen banke.

Uplata priloga iz inostranstva može se izvršiti prema sljedećim instrukcijama
Beneficiary bank: Raiffeisen bank Bosnia and Herzegovina, Swift code RZBABA2S, address Zmaja od Bosne bb Sarajevo, BiH. Details of beneficiary: Iban code BA391610000205160055. Full beneficiary name: Pravoslavna mitrop dabro bos. Full beneficiary adress: Gostovic BB.

Manastir Udrim ili Gostović je, prema narodnom predanju, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka. Posvećen je Svetom velikomučeniku i iscjelitelju Pantelejmonu.

Vjerovatno je porušen u vrijeme austrijsko-turskog rata u velikom pohodu Eugena Savojskog na ove prostore. Poslije rušenja, manastir nikada nije obnavljan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    12h 42m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    23h 0m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    23h 6m
    0
  • Paljanin Goran Krulj osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova
    11h 15m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    23h 4m
    0