Митрополит Хризостом у недјељу служи литургију у манастиру Удрим

07.08.2020. 10:47
0
ИЗВОР: Srna

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће у недјељу, 9. августа, Свету архијерејску литургију у порушеном средњовјековном манастиру Удрим у Гостовићу код Завидовића поводом славе овог храма Светог Пантелејмона, потврђено је Срни из управе овог храма.

Свечани дочек митрополита Хризостома предвиђен је за 9.30 часова, након чега ће у 10.00 часова почети литургија у овој немањићкој задужбини која је рушевина више од 300 година, а потом славски обред и свечани ручак.

Администратор манастира Удрим протојереј-ставрофор Зоран Живковић изјавио је Срни да је ради обнове овог храма расписан тендер и да су пристигле три понуде извођача радова, те да ће након славе храма бити избран најповољнији понуђач и кренуће радови.

Он је рекао да је у току завршна фаза рада археолога у манастиру Удрим.

За обнову овог немањићког храма неопходна је подршка јер је ријеч о веома обимном и скупом послу.

Сви прилози за обнову манастира Удрим могу се уплатити на жиро рачун Православне митрополије дабробосанске, манастир Удрим у Гостовићу број 161 0000 205 160 055 отворен код Рајфајзен банке.

Уплата прилога из иностранства може се извршити према сљедећим инструкцијама
Beneficiary bank: Raiffeisen bank Bosnia and Herzegovina, Swift code RZBABA2S, address Zmaja od Bosne bb Sarajevo, BiH. Details of beneficiary: Iban code BA391610000205160055. Full beneficiary name: Pravoslavna mitrop dabro bos. Full beneficiary adress: Gostovic BB.

Манастир Удрим или Гостовић је, према народном предању, задужбина краља Драгутина Немањића из 14. вијека. Посвећен је Светом великомученику и исцјелитељу Пантелејмону.

Вјероватно је порушен у вријеме аустријско-турског рата у великом походу Еугена Савојског на ове просторе. Послије рушења, манастир никада није обнављан.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Најчитаније
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    20h 37m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 30m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    21h 15m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    8h 13m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    10h 0m
    0