Mitropolit Joanikije: Kosovo i Metohija je svesrpsko ognjište

30.07.2023. 19:33
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da dolazak Srba sa Kosova i Metohije u posjetu Crnoj Gori predstavlja veliku utjehu i ohrabrenje, jer su oni ostali kod svojih svetinja, čuvajući svetu srpsku zemlju i srpsko ime i prezime.

Mitropolit Joanikije služio je danas u liturgiju u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, a sasluživali su mu episkop raško-prizrenski Teodosije, monaštvo i sveštenstvo iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Liturgiji su prisustvovali sveštenici i Srbi sa Kosova i Metohije, koji su sa vladikom Teodosije na pokloničkom putovanju u Crnoj Gori.

Poželjevši dobrodošlicu gostima sa Kosova i Metohije, mitropolit Joanikije je rekao da su oni dobri srpski domaćini kakvih nema u drugim krajevima.

- To je svima nama veliko okrepljenje, a naročito u ovim teškim vremenima koja su iza nas, a i danas nisu bolja, a ne izgleda da će i u budućnosti biti lako. Ali kada nam dođu braća i sestre sa Kosova i Metohije, koji nose svoj krst i sa radošću svjedoče svoju ljubav prema crkvi, otadžbini, a posebno prema Kosovu i Metohiji, svesrpskome ognjištu, onda je za nas to velika utjeha i ohrabrenje - rekao je mitropolit Joanikije.

Episkop Teodosije rekao je da je Kosovo i Metohija srpska zavjetna zemlja, temelj i bit na kojem srpski narod počiva.

On je naveo da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije doživljavao Kosovo i Metohije kao nešto najbliže, nešto što je najviše volio.

- Pored svih nevolja, i kod nas i kod vas ovde, mi gledamo u nebo i jedini naš saveznik istinski, pravi, jeste Gospod. I hvala Bogu što je tako. Neki koji žive pored nas traže saveznike i zaštitu i pomoć u narodima, u vladarima, u moćnim zemljama - rekao je vladika Teodosije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nakon 25 godina služena liturgija u Vitomirici na Kosmetu Nakon 25 godina služena liturgija u Vitomirici na Kosmetu
Zemlja sa prekopanog srpskog groblja sa posmrtnim ostacima odnijeta na smetljište Zemlja sa prekopanog srpskog groblja sa posmrtnim ostacima odnijeta na smetljište
Na KiM pronađeno tijelo nestalog Srbina Na KiM pronađeno tijelo nestalog Srbina
Najčitanije
 • U nesreći kod Foče stradao otac troje djece
  16h 33m
  0
 • U Sarajevu i Istočnom Sarajevu pretresi na 12 lokacija
  12h 6m
  1
 • Da je živa, Titova Jugoslavija bi danas slavila 80. rođendan
  19h 24m
  3
 • „Google“ za nekoliko dana kreće sa velikim brisanjem naloga: Evo kako da sačuvate svoj
  12h 12m
  0
 • Na mjesto nesreće izlazi inspekcijski nadzor za tunele
  17h 16m
  2