Митрополит Јоаникије: Косово и Метохија је свесрпско огњиште

30.07.2023. 19:33
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је данас да долазак Срба са Косова и Метохије у посјету Црној Гори представља велику утјеху и охрабрење, јер су они остали код својих светиња, чувајући свету српску земљу и српско име и презиме.

Митрополит Јоаникије служио је данас у литургију у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару, а саслуживали су му епископ рашко-призренски Теодосије, монаштво и свештенство из Црне Горе, Србије и Републике Српске.

Литургији су присуствовали свештеници и Срби са Косова и Метохије, који су са владиком Теодосије на поклоничком путовању у Црној Гори.

Пожељевши добродошлицу гостима са Косова и Метохије, митрополит Јоаникије је рекао да су они добри српски домаћини каквих нема у другим крајевима.

- То је свима нама велико окрепљење, а нарочито у овим тешким временима која су иза нас, а и данас нису боља, а не изгледа да ће и у будућности бити лако. Али када нам дођу браћа и сестре са Косова и Метохије, који носе свој крст и са радошћу свједоче своју љубав према цркви, отаџбини, а посебно према Косову и Метохији, свесрпскоме огњишту, онда је за нас то велика утјеха и охрабрење - рекао је митрополит Јоаникије.

Епископ Теодосије рекао је да је Косово и Метохија српска завјетна земља, темељ и бит на којем српски народ почива.

Он је навео да је блаженопочивши митрополит Амфилохије доживљавао Косово и Метохије као нешто најближе, нешто што је највише волио.

- Поред свих невоља, и код нас и код вас овде, ми гледамо у небо и једини наш савезник истински, прави, јесте Господ. И хвала Богу што је тако. Неки који живе поред нас траже савезнике и заштиту и помоћ у народима, у владарима, у моћним земљама - рекао је владика Теодосије.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут
"Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа" "Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа"
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    18h 37m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    19h 48m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    21h 14m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    21h 19m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    20h 47m
    0