Mladi da preuzmu odgovornost u saobraćaju

06.10.2022. 14:07
0
IZVOR: srna.rs

Predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske održali su predavanje za oko 160 učenika Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" na Sokocu o temi "Bezbjednost mladih u saobraćaju", u okviru projekta "Kad se život preokrene".

Šef Odsjeka za vozače, puteve, vozila u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Nikola Torbica rekao je novinarima da je agencija po uzoru na svjetske prakse pozitivnog obrazovanja učenika srednje škole prepoznala ovaj vid obrazovanja te u nizu predavanja organizovala danas održala i za učenike srednje škole na Sokocu.

On je dodao da se projekat sastoji iz dva dijela, pri čemu se, u prvom priča o osnovnim elementima bezbjednosti u saobraćaju, a drugi je lična priča lica koje je nastradalo u saobraćajnon nezgodi i pri tom zadobilo trajni invaliditet.

Prema njegovim riječima, u interakciji sa učenicima predavanja čula su se i razmišljanja učenika o današnjoj temi, a na samom kraju su predstavnici Agencije pomoću "pijanih naočara" srednjoškolcima na praktičan način pokazali kaKo nije dobro da koriste, alkohol, drogU i slične supstance zbog kojih mogu upasti u nevolju u saobraćaju.

Torbica je posjetio da je Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske, kroz projekat, prošle godine posjetila 15 opština, a za ovu ovu su planirali 20.

- Cilj je, ne da preplašimo učenike da se boje saobraćaja, već da ih obrazujemo da poštuju pravila i budu bezbjedni kada polože vozački ispit i postanu učesnici u saobraćaju - poručio je Torbica.

On je naglasio da je Agencija prateći trend saobraćajnih nezgoda došla do podatka da je u prethodnom periodu smanjeno učešće mladih lica u ukupnom smrtnom stradanju, te naveo podatak da je u prošloj godini u Srpskoj u saobraćaju stradalo 101 lice, i da je od toga broja oko 30 odsto učešće mladih.

Dejan Trninić je jedan od predavača u okviru projekta "Kad se život preokrene", koji je i osnivač i direktor Udruženja žrtava saobraćajnih nezgoda- Step" iz Banjaluke je naglasio da se predavanja održavaju za učenike završnih razreda srednjih škola na Sarajevsko-romanijskoj regiji, koji su tek položili vozački ili će to tek da urade.

- Kroz svoju ličnu priču ja im ukazujem na greške koje su dovela do moje saobraćajne nezgode, kada sam sa tek navršenih 19 godina doživio tešku saobraćajnu nezgodu i doživio trajni invaliditet, te da su glavni uzroci tih nezgoda kod mladih brza vožnja, konzumacija alkohola, nevezivanje pojasa i ono što je u zadnje vrijeme upotreba mobilnih telefona pri vožnji - naglasio je Trninić.

On je poručio da mladi vozači moraju da preuzmu odgovornost u saobraćaju, kako bi prije svega zaštitili sebe a tako i druge učesnike u saobraćaju.

Trninić je istakao da saobraćaj odnosi najviše živošta, više nego priroda smrt, elementarne nepogode i sve druge katastroFe, te da Agencije za bezbjednost saobraćaja Srspke na to želi da utiče ovom vrstom edukacije.

Direktor sokolačkog Srednješkolskog centra "Vasilije Ostroški" Dejan Borovčanin je rekao da je danas predavanju prisustvovalo više od 160 učenika trećih i završnih razreda ove ustanove.

On je podsjetio da je prošle godne ova škola realizovala projeket "Ne brže od života" jer je bilo nekoliko nezgoda u saobraćaju aktivnih ili bivših učenika koji su nedavno završili ovu školu

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    13h 7m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    12h 49m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    13h 43m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    10h 38m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    9h 40m
    0