Млади да преузму одговорност у саобраћају

06.10.2022. 14:07
0
ИЗВОР: srna.rs

Представници Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске одржали су предавање за око 160 ученика Средњошколског центра "Василије Острошки" на Сокоцу о теми "Безбједност младих у саобраћају", у оквиру пројекта "Кад се живот преокрене".

Шеф Одсјека за возаче, путеве, возила у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица рекао је новинарима да је агенција по узору на свјетске праксе позитивног образовања ученика средње школе препознала овај вид образовања те у низу предавања организовала данас одржала и за ученике средње школе на Сокоцу.

Он је додао да се пројекат састоји из два дијела, при чему се, у првом прича о основним елементима безбједности у саобраћају, а други је лична прича лица које је настрадало у саобраћајнон незгоди и при том задобило трајни инвалидитет.

Према његовим ријечима, у интеракцији са ученицима предавања чула су се и размишљања ученика о данашњој теми, а на самом крају су представници Агенције помоћу "пијаних наочара" средњошколцима на практичан начин показали каКо није добро да користе, алкохол, дрогУ и сличне супстанце због којих могу упасти у невољу у саобраћају.

Торбица је посјетио да је Агенција за безбједност саобраћаја Српске, кроз пројекат, прошле године посјетила 15 општина, а за ову ову су планирали 20.

- Циљ је, не да преплашимо ученике да се боје саобраћаја, већ да их образујемо да поштују правила и буду безбједни када положе возачки испит и постану учесници у саобраћају - поручио је Торбица.

Он је нагласио да је Агенција пратећи тренд саобраћајних незгода дошла до податка да је у претходном периоду смањено учешће младих лица у укупном смртном страдању, те навео податак да је у прошлој години у Српској у саобраћају страдало 101 лице, и да је од тога броја око 30 одсто учешће младих.

Дејан Трнинић је један од предавача у оквиру пројекта "Кад се живот преокрене", који је и оснивач и директор Удружења жртава саобраћајних незгода- Степ" из Бањалуке је нагласио да се предавања одржавају за ученике завршних разреда средњих школа на Сарајевско-романијској регији, који су тек положили возачки или ће то тек да ураде.

- Кроз своју личну причу ја им указујем на грешке које су довела до моје саобраћајне незгоде, када сам са тек навршених 19 година доживио тешку саобраћајну незгоду и доживио трајни инвалидитет, те да су главни узроци тих незгода код младих брза вожња, конзумација алкохола, невезивање појаса и оно што је у задње вријеме употреба мобилних телефона при вожњи - нагласио је Трнинић.

Он је поручио да млади возачи морају да преузму одговорност у саобраћају, како би прије свега заштитили себе а тако и друге учеснике у саобраћају.

Трнинић је истакао да саобраћај односи највише живошта, више него природа смрт, елементарне непогоде и све друге катастроФе, те да Агенције за безбједност саобраћаја Срспке на то жели да утиче овом врстом едукације.

Директор соколачког Средњешколског центра "Василије Острошки" Дејан Боровчанин је рекао да је данас предавању присуствовало више од 160 ученика трећих и завршних разреда ове установе.

Он је подсјетио да је прошле годне ова школа реализовала пројекет "Не брже од живота" јер је било неколико незгода у саобраћају активних или бивших ученика који су недавно завршили ову школу

 

Коментари 0
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 30m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 44m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 34m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    15h 49m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    10h 32m
    0