Mobilna aplikacija „Nikolaj“ sadrži podatke o 4.500 srpskih svetinja

04.06.2021. 20:56
0
IZVOR: RTRS

Korisnici aplikacije "Nikolaj" moći će preko svog mobilnog uređaja da pretražuju 4.500 pravoslavnih crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve, rečeno je danas na predstavljanju ove aplikacije u Banjaluci.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da je digitalizacija kulturne baštine srpskom narodu prijeko potrebna.

Rajčević je naveo da je aplikacija prevashodno namijenjena turistima, ali i svima koji žele da posjete bogomolje SPC, te da dodao da će resorno ministarstvo podržati sve slične projekte.

- Potrebno je da svijetu pokažemo sa kakvom baštinom raspolažemo, te da u saradnji sa SPC evidentiramo sve naše bogomolje - rekao je Rajčević.

Autor aplikacije Srđan Bijelić rekao je da je bilo potrebno godinu i po dana kako bi se ideja sprovela u djelo, te da se iz pisanih i elektronskih pojedinačnih medija podaci o bogomoljama pretoče na telefone.

Iguman manastira Osovica Teofil smatra da je aplikacija "Nikolaj" veliko, divno i blagosloveno djelo tima mladih ljudi, zahvaljujući kojem će svaki dobronamjernik i vjernik moći u svakom momentu da sazna gdje se nalazi hram, kome je posvećen i kada je sagrađen.

- Oni su se sabrali u ime Božije da saberu sve naše svetinje na prostoru bivše Jugoslavije, a to je oko 4.500 raznih objekata crkava, manastira i filijalnih hramova - rekao je otac Teofil.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 13m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    3h 41m
    5
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    16h 51m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    17h 23m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    22h 56m
    0