Мобилна апликација „Николај“ садржи податке о 4.500 српских светиња

04.06.2021. 20:56
0
ИЗВОР: РТРС

Корисници апликације "Николај" моћи ће преко свог мобилног уређаја да претражују 4.500 православних цркава и манастира Српске православне цркве, речено је данас на представљању ове апликације у Бањалуци.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да је дигитализација културне баштине српском народу пријеко потребна.

Рајчевић је навео да је апликација превасходно намијењена туристима, али и свима који желе да посјете богомоље СПЦ, те да додао да ће ресорно министарство подржати све сличне пројекте.

- Потребно је да свијету покажемо са каквом баштином располажемо, те да у сарадњи са СПЦ евидентирамо све наше богомоље - рекао је Рајчевић.

Аутор апликације Срђан Бијелић рекао је да је било потребно годину и по дана како би се идеја спровела у дјело, те да се из писаних и електронских појединачних медија подаци о богомољама преточе на телефоне.

Игуман манастира Осовица Теофил сматра да је апликација "Николај" велико, дивно и благословено дјело тима младих људи, захваљујући којем ће сваки добронамјерник и вјерник моћи у сваком моменту да сазна гдје се налази храм, коме је посвећен и када је саграђен.

- Они су се сабрали у име Божије да саберу све наше светиње на простору бивше Југославије, а то је око 4.500 разних објеката цркава, манастира и филијалних храмова - рекао је отац Теофил.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
Сутра Васкрс Сутра Васкрс
Данас Велика субота Данас Велика субота
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 25m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    5h 23m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    13h 49m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    12h 4m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    13h 43m
    0