Moguć i udar na šumsko i vodno zemljište u Srpskoj

15.02.2020. 09:50
0
IZVOR: Srna

Nakon što je Ustavni sud BiH osporio jedan od članova Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske i donio odluku prema kojoj je ovo zemljište BiH, sličan scenario bi se mogao desiti i kada je riječ o šumskom, ali i vodnom zemljištu u Srpskoj, smatraju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U ovom ministarstvu za "Glas Srpske" je rečeno da postoji realna opasnost da predstavnici bošnjačkih partija iskoriste posljednju odluku Ustavnog suda BiH i podnesu sličnu apelaciju i za šumsko zemljište, koje zauzima oko 52 odsto teritorije Srpske.

-Ne bi nas iznenadilo da se odluče i na taj korak, te na taj način ugroze teritorijalni integritet i suverenitet Srpske, a koji joj je zagarantovan Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Na ovaj način ukupno više od 60 odsto teritorije Srpske bi se našlo na udaru- kažu u ovom ministarstvu.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navode da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH nezakonit i neustavan presedan protiv kojeg će se boriti svim legalnim sredstvima.

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nema prodaje zemlje na Jahorini, na potezu Vlada Republike Srpske Nema prodaje zemlje na Jahorini, na potezu Vlada Republike Srpske
Ustavni sud BiH poništio Rufijevu kupovinu 56 dunuma na Jahorini Ustavni sud BiH poništio Rufijevu kupovinu 56 dunuma na Jahorini
Ustavni sud BiH uvažio žalbu SDS-a: Na izbore pod starim nazivom uprkos sankcijama Ustavni sud BiH uvažio žalbu SDS-a: Na izbore pod starim nazivom uprkos sankcijama
Najčitanije
  • Lokalni izbori 2024: Održani lokalni izbori u BiH
    19h 8m
    4
  • Marinko Božović proglasio pobjedu u Istočnoj Ilidži
    12h 40m
    2
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 15.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    17h 15m
    0
  • Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama
    11h 45m
    8
  • Pogledajte grafikon o promjeni broja birača u odnosu na lokalne izbore 2020. godine
    20h 12m
    0