Moskva analizira moguću umiješanost zapadnih obavještajnih službi; Oglasio se i Prigožin

26.06.2023. 17:11
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ srna.rs/ Tanjug

Ruske bezbjednosne službe već istražuju da li su zapadne obavještajne agencije umiješane u događaje od 24. juna, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Radim u vladinom ministarstvu koje se ne bavi prikupljanjem dokaza o počinjenim nezakonitim radnjama, ali imamo takve agencije i, uvjeravam vas, one to već istražuju - rekao je Lavrov, odgovarajući na pitanje da li postoje dokazi koji ukazuju na bilo kakvu umiješanost ukrajinske obavještajne službe ili njihovih zapadnih kolega u pokušaj oružane pobune 24. juna.

Osnivač privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin naveo je na svom "Telegram" kanalu u petak uveče, 23. juna, da su "Vagnerove" jedinice napadnute, optužujući rusko rukovodstvo za saučesništvo.

Ministarstvo odbrane je zauzvrat tu informaciju nazvalo lažnom. U međuvremenu, "Vagnerove" jedinice krenule su ka Rostovu na Donu, a zatim ka Moskvi.

Ruska Federalna služba bezbjednosti /FSB/ je pokrenula krivični postupak u vezi sa pozivom na oružanu pobunu. Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je "Vagnerove" postupke izdajom. Kasnije, po dogovoru sa Putinom, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je razgovarao sa Prigožinom, nakon čega su se "Vagnerovi" borci povukli u svoj bazni kamp, podsjeća TASS.

Prvo obraćanje Prigožina: Nismo marširali kako bi zbacili Putina

Lider privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin u prvom obraćanju od kako je predvodio neuspjelu pobunu u Rusiji rekao da njegovi borci nisu učestvovali u maršu kako bi smijenili rusko rukovodstvo, već kako bi izbjegli uništenje "Vagnera".

Prigožin je u snimku od 11 minuta, koji je objavio na Telegramu, rekao da njegova pobuna nije bila usmjerena protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Nismo marširali kako bismo zbacili rusko rukovodstvo - poručio je Prigožin.

On je dodao da je cilj marša bio da se izbjegne uništenje "Vagnera" i da se pozovu na odgovornost zvaničnici koji su, kako je naveo, "svojim neprofesionalnim postupcima napravili ogroman broj grešaka", prenosi Bi-Bi-Si.

On tvrdi i da skoro niko od "Vagnerovih" boraca nije pristao da potpiše ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane, dodaje ruska Novaja gazeta.

Prigožin je rekao i da će "Vagner" prestati da postoji od 1. jula.

Si-En-En: Amerika očekivala da pobuna "Vagnera" bude krvavija

Analitičari američke obavještajne službe očekivali su da će osnivač "Vagnera" Evgenije Prigožin naići na veći otpor i da će posljedice njegovih postupaka biti tragičnije nego što se ispostavilo, javlja Si-En-En, pozivajući se na neimenovani izvor.

- Pouzdano znam da smo pretpostavljali da će biti mnogo nasilnije i krvavije - rekao je on.

Sagovornik kanala je dodao da je brzo zaključivanje sporazuma sa Prigožinom bilo iznenađenje za Vašington.

Kako navodi Njujork tajms, američki obavJeštajci su unaprijed znali za Prigožinove planove. Nekoliko dana prije događaja, obavještajne agencije su održale brifinge za Bijelu kuću i Pentagon, a po dobijanju više informacija – za čelnike Kongresa.

Tokom noći 24. juna u Rostovu na Donu snage "Vagnera" zauzele su štab Južnog vojnog okruga, nakon izjave Evgenija Prigožina da je ruska avijacija izvela napade na kampove te vojne grupe. Ministarstvo odbrane Rusije i Federalna služba bezbjednosti Rusije su te navode demantovali.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je dejstva „vagnerovaca“ nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak zbog organizovanja oružane pobune.

Kasnije je pres-služba predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka saopštila da je on pregovarao s Prigožinom, koji je prihvatio njegov prijedlog da obustavi kretanje „Vagnera“ na teritoriji Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u subotu uveče saopštio da će Prigožin otputovati u Bjelorusiju, a da će krivični postupak protiv njega biti obustavljen.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Divne vijesti - Sergej Stupar iduće sedmice odlazi na liječenje u Moskvu Divne vijesti - Sergej Stupar iduće sedmice odlazi na liječenje u Moskvu
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 7m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 49m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 17m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 38m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 47m
    0