Москва анализира могућу умијешаност западних обавјештајних служби; Огласио се и Пригожин

26.06.2023. 17:11
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ srna.rs/ Танјуг

Руске безбједносне службе већ истражују да ли су западне обавјештајне агенције умијешане у догађаје од 24. јуна, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

- Радим у владином министарству које се не бави прикупљањем доказа о почињеним незаконитим радњама, али имамо такве агенције и, увјеравам вас, оне то већ истражују - рекао је Лавров, одговарајући на питање да ли постоје докази који указују на било какву умијешаност украјинске обавјештајне службе или њихових западних колега у покушај оружане побуне 24. јуна.

Оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин навео је на свом "Телеграм" каналу у петак увече, 23. јуна, да су "Вагнерове" јединице нападнуте, оптужујући руско руководство за саучесништво.

Министарство одбране је заузврат ту информацију назвало лажном. У међувремену, "Вагнерове" јединице кренуле су ка Ростову на Дону, а затим ка Москви.

Руска Федерална служба безбједности /ФСБ/ је покренула кривични поступак у вези са позивом на оружану побуну. Руски предсједник Владимир Путин назвао је "Вагнерове" поступке издајом. Касније, по договору са Путином, бјелоруски предсједник Александар Лукашенко је разговарао са Пригожином, након чега су се "Вагнерови" борци повукли у свој базни камп, подсјећа ТАСС.

Прво обраћање Пригожина: Нисмо марширали како би збацили Путина

Лидер приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин у првом обраћању од како је предводио неуспјелу побуну у Русији рекао да његови борци нису учествовали у маршу како би смијенили руско руководство, већ како би избјегли уништење "Вагнера".

Пригожин је у снимку од 11 минута, који је објавио на Телеграму, рекао да његова побуна није била усмјерена против руског предсједника Владимира Путина.

- Нисмо марширали како бисмо збацили руско руководство - поручио је Пригожин.

Он је додао да је циљ марша био да се избјегне уништење "Вагнера" и да се позову на одговорност званичници који су, како је навео, "својим непрофесионалним поступцима направили огроман број грешака", преноси Би-Би-Си.

Он тврди и да скоро нико од "Вагнерових" бораца није пристао да потпише уговор са руским Министарством одбране, додаје руска Новаја газета.

Пригожин је рекао и да ће "Вагнер" престати да постоји од 1. јула.

Си-Ен-Ен: Америка очекивала да побуна "Вагнера" буде крвавија

Аналитичари америчке обавјештајне службе очекивали су да ће оснивач "Вагнера" Евгеније Пригожин наићи на већи отпор и да ће посљедице његових поступака бити трагичније него што се испоставило, јавља Си-Ен-Ен, позивајући се на неименовани извор.

- Поуздано знам да смо претпостављали да ће бити много насилније и крвавије - рекао је он.

Саговорник канала је додао да је брзо закључивање споразума са Пригожином било изненађење за Вашингтон.

Како наводи Њујорк тајмс, амерички обавЈештајци су унапријед знали за Пригожинове планове. Неколико дана прије догађаја, обавјештајне агенције су одржале брифинге за Бијелу кућу и Пентагон, а по добијању више информација – за челнике Конгреса.

Током ноћи 24. јуна у Ростову на Дону снаге "Вагнера" заузеле су штаб Јужног војног округа, након изјаве Евгенија Пригожина да је руска авијација извела нападе на кампове те војне групе. Министарство одбране Русије и Федерална служба безбједности Русије су те наводе демантовали.

Предсједник Русије Владимир Путин је дејства „вагнероваца“ назвао злочиначком авантуром, а против Пригожина је покренут кривични поступак због организовања оружане побуне.

Касније је прес-служба предсједника Бјелорусије Александра Лукашенка саопштила да је он преговарао с Пригожином, који је прихватио његов приједлог да обустави кретање „Вагнера“ на територији Русије.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је у суботу увече саопштио да ће Пригожин отпутовати у Бјелорусију, а да ће кривични поступак против њега бити обустављен.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 22m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 45m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 18m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 15m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 6m
    0