Mrda: Sve spremno za početak nastave u drugom polugodištu

20.01.2021. 10:00
0
IZVOR: Srna

Svih 20 osnovnih škola na području Sarajevsko-romanijske, starohercegovačke i donjopodrinjske regije spremno je za početak nastave u drugom polugodištu, uz pridržavanje preporuka i mjera Kriznog štaba Vlade Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture, rekla je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u ovim regijama Danijela Mrda.

Mrda je izjavila Srni da su tokom raspusta završeni određeni radovi u školama i otklonjeni eventualni kvarovi.

- Učenike dočekujemo spremno u školskim klupama u četvrtak, 21. januara, po raspoređenim grupama kako smo to radili i u prvom polugodištu, smjenama i rasporedu kako su to škole isplanirale. Mislim da neće biti problema i nadamo se da se ova situacija sa kovidom lagano stišava, a u najboljem interesu učenika i zaposlenih u obrazovanju - istakla je Mrda.

Ona je napomenula da je protekle sedmice održan sastanak sa pomoćnikom ministra za osnovno i predškolsko obrazovanje Natašom Cvijanović koja je predstavnike Aktiva informisala o svim aktivnostima koje je resorno ministarstvo sprovelo u prethodnom periodu, kao i planu za 2021. godinu, sa posebnim akcentom na reformu obrazovanja koja je u toku.

Mrda je navela da je u prethodnom periodu izmijenjen nastavni plan i program, što su nastavnici na adekvatan način i primijenili u planiranju nastave za školsku 2020/2021. godinu.

Mrda, koja je direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu, navela je da u ovoj ustanovi trenutno nema nastavnika zaraženih virusom korona, niti imaju inforamciju da ima zaraženih učenika.

- To je jako dobra i radosna vijest za sve nas. Čini mi se da je na našoj regiji pao broj oboljelih i djece u izolaciji i iskreno se nadam da će taj trend biti nastavljen. U našoj školi nastava će se realizovati kao i u prvom polugodištu, rad u grupama sa maksimalno 15 učenika u učionici uz obavezno poštovanje epidemioloških mjera - istakla je Mrda.

Kada je riječ o radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju, Mrda je navela da je i dalje na snazi individualni rad sa školskim defektologom, koji se odvija po prilagođenom planu i programu.

- Lijepa vijest za našu regiju jeste da će u našoj školi biti otvoren resursni centar za podršku djeci sa poteškoćama u razvoju. Mi, po raspodjeli, pripadamo centru `Zaštiti me` iz Banjaluke, koji će zaposliti još jednog defektologa koji će raditi sa učenicima naše škole, ali i cijele Sarajevsko- romanijske regije, koji imaju potrebu za defektološkim tretmanom - navela je Mrda.

Ona je dodala da su već dobili kancelarijski materijal i didaktičku opremu neophodnu za rad defektologa.

- Jako je važno, zbog rane detekcije, da imamo ovakav centar koji će pružati podršku učenicima i roditeljima na našoj regiji. Do sada nismo imali priliku da se neko sistemski i regionalno bavi ovim problemom, sada smo i to riješili. Vodićemo računa da defektolog bude i senzorni terapeut, tako da će konačno senzorna soba u našoj školi u punom kapacitetu da bude na raspolaganju učenicima čitave regije - istakla je Mrda.

Ona je izrazila nadu da će tokom drugog polugodišta resursni centar u punom kapacitetu početi sa radom, jer je potrebno završiti određene konkursne procedure.

Mrda je rekla da predstojeća školska slava Sveti Sava predstavlja najradosniji dan za učenike i nastavnike širom Republike Srpske, ali da će ove godine zbog epidemiološke situacije biti obilježena dosta skromnije, uz pridržavanje preporučenih mjera.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura
Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
Danas humanitarni bazar za našu sugrađanku Veru u Istočnom Novom Sarajevu Danas humanitarni bazar za našu sugrađanku Veru u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    4h 11m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    17h 8m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    15h 30m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    1h 22m
    1
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    17h 44m
    3