Мрда: Све спремно за почетак наставе у другом полугодишту

20.01.2021. 10:00
0
ИЗВОР: Срна

Свих 20 основних школа на подручју Сарајевско-романијске, старохерцеговачке и доњоподрињске регије спремно је за почетак наставе у другом полугодишту, уз придржавање препорука и мјера Кризног штаба Владе Републике Српске и Министарство просвјете и културе, рекла је предсједник Актива директора основних школа у овим регијама Данијела Мрда.

Мрда је изјавила Срни да су током распуста завршени одређени радови у школама и отклоњени евентуални кварови.

- Ученике дочекујемо спремно у школским клупама у четвртак, 21. јануара, по распоређеним групама како смо то радили и у првом полугодишту, смјенама и распореду како су то школе испланирале. Мислим да неће бити проблема и надамо се да се ова ситуација са ковидом лагано стишава, а у најбољем интересу ученика и запослених у образовању - истакла је Мрда.

Она је напоменула да је протекле седмице одржан састанак са помоћником министра за основно и предшколско образовање Наташом Цвијановић која је представнике Актива информисала о свим активностима које је ресорно министарство спровело у претходном периоду, као и плану за 2021. годину, са посебним акцентом на реформу образовања која је у току.

Мрда је навела да је у претходном периоду измијењен наставни план и програм, што су наставници на адекватан начин и примијенили у планирању наставе за школску 2020/2021. годину.

Мрда, која је директор Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву, навела је да у овој установи тренутно нема наставника заражених вирусом корона, нити имају инфорамцију да има заражених ученика.

- То је јако добра и радосна вијест за све нас. Чини ми се да је на нашој регији пао број обољелих и дјеце у изолацији и искрено се надам да ће тај тренд бити настављен. У нашој школи настава ће се реализовати као и у првом полугодишту, рад у групама са максимално 15 ученика у учионици уз обавезно поштовање епидемиолошких мјера - истакла је Мрда.

Када је ријеч о раду са дјецом са потешкоћама у развоју, Мрда је навела да је и даље на снази индивидуални рад са школским дефектологом, који се одвија по прилагођеном плану и програму.

- Лијепа вијест за нашу регију јесте да ће у нашој школи бити отворен ресурсни центар за подршку дјеци са потешкоћама у развоју. Ми, по расподјели, припадамо центру `Заштити ме` из Бањалуке, који ће запослити још једног дефектолога који ће радити са ученицима наше школе, али и цијеле Сарајевско- романијске регије, који имају потребу за дефектолошким третманом - навела је Мрда.

Она је додала да су већ добили канцеларијски материјал и дидактичку опрему неопходну за рад дефектолога.

- Јако је важно, због ране детекције, да имамо овакав центар који ће пружати подршку ученицима и родитељима на нашој регији. До сада нисмо имали прилику да се неко системски и регионално бави овим проблемом, сада смо и то ријешили. Водићемо рачуна да дефектолог буде и сензорни терапеут, тако да ће коначно сензорна соба у нашој школи у пуном капацитету да буде на располагању ученицима читаве регије - истакла је Мрда.

Она је изразила наду да ће током другог полугодишта ресурсни центар у пуном капацитету почети са радом, јер је потребно завршити одређене конкурсне процедуре.

Мрда је рекла да предстојећа школска слава Свети Сава представља најрадоснији дан за ученике и наставнике широм Републике Српске, али да ће ове године због епидемиолошке ситуације бити обиљежена доста скромније, уз придржавање препоручених мјера.

Коментари 0
Повезане вијести
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 3m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 47m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 32m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 31m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    14h 43m
    0