MUP Rusije saopštio da su napadači strani državljani

23.03.2024. 19:58
0
IZVOR: Agencije

Četvorica osumnjičenih koji su privedeni nakon terorističkog napada u Moskvi nisu državljani Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Rusija je saopštila da je uhapsila četiri napadača osumnjičena za masakr u koncertnoj dvorani nedaleko od Moskve. Ukupno je privedeno 11 ljudi.

Iz video-snimka dijela saslušanja poznato je kako izgledaju tri od četiri napadača, a poznata su i četiri imena - Faridun Šamsudin, Abdulo, Muhamed (prezimena nisu navedena) i Radžab Alizadeh, prenosi RIA Novosti.

Svi pritvorenici na objavljenom video-snimku izuzetno slabo govore ruski (ili se pretvaraju da slabo govore), a jedan od njih komunicira sa operativcima preko prevodioca na tadžičkom, navodi ruska agencija.

Sudeći po izjavi uhapšenog Fariduna Šamsudina, teroristički napad je izveden "za novac".

U napadu izvršenom u dvorani Krokus, jednom od najgorih terorističkih napada u modernoj istoriji Rusije, ubijeno je 133 ljudi, uz veliki broj ranjenih, saopšteno je ranije danas iz ruskog Istražnog komiteta.

Akcija naoružane grupe je bila dobro pripremljena i osmišljena kako bi broj žrtava bio što veći, prenijeli su ruski mediji.

Čečenski lider Ramzan Kadirov potvrdio je da su čečenske vojne jedinice učestvovale u hapšenju počinilaca terorističkog napada u Moskvi.

- Vojnici Ahmatsko-ruskog puka ruskog ministarstva odbrane, stacionirani u Brjanskoj oblasti i angažovani na obezbjeđivanju i zaštiti državne granice Rusije sa Ukrajinom, zajedno sa Centrom za posebne namjene FSB, uhvatili su četvoricu terorista koji su direktno bili umiješani u pogubljenje ljudi u dvorani “Krokus“ dok su pokušali da pređu rusko-ukrajinsku granicu - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu, prenosi Interfaks.

Prema njegovim riječima, operacija je uspješno sprovedena i “ubice su uhvaćene žive, uprkos rizicima”.

- Nijedan pripadnik ruskih snaga bezbjednosti nije povrijeđen tokom ove operacije - rekao je Kadirov.

 

Ugašeni požari u „Krokus siti holu

Vatrogasci su ugasili otvoreni požar u koncertnoj dvorani nedaleko od Moskve nakon terorističkog napada na toj lokaciji, saopštilo je rusko

Ministarstvo za vanredne situacije.

- Požari i otvoren plan eliminisani su u `Krokus siti holu` - navodi se u saopštenju. Požari su ugašeni u 19.20 časova po moskovskom vremenu.

Grupa naoružanih napada upala je sinoć u ovaj objekat u gradu Krasnogorsku, a zatim je uslijedio veliki požar.

Ruski istražni komitet saopštio je da je broj poginulih u terorističkom napadu do sada dostigao 133, dok je Margarita Simonjan, glavni urednik medijske grupe "Rusija danas", rekla da je broj poginulih dostigao 143 osobe.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    22h 31m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    19h 3m
    4
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    21h 47m
    0
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    17h 25m
    0
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    13h 57m
    0