Музика је универзални језик којим говоре ученици и професори Средње музичке школе

27.10.2022. 12:27
0
ИЗВОР: katera.news

Свијет музике је чаробан, а ако је музика животни позив, магија никада не престаје.

Музика је универзални језик којим пишу, сликају и говоре ученици и професори Средње музичке школе у Источној Илиџи.

Добродошли у чаробни свијет музике, отпочела је разговор за портал „Катера“ Бранка Ковачевић, директор ЈУ Средњошколског центра '' Источна Илиџа''.

- Средња музичка школа, односно струка култура и умјетност је, од школске 1996/1997. године, једна је од четири струке у овом средњошколском центру. У школи постоје два смјера: музички сарадник-теоретичар и музички извођач са одсјецима: соло пјевање, клавир, хармоника, гитара, виолина и флаута – рекла је она.

Наша саговорница објашњава да Средња музичка школа годишње уписује једно одјељење у којем су комбинована два смјера/занимања: музички сарадник- теоретичар и музички извођач, те да одјељење првог разреда годишње упише десетак ученика.

- Будући да је наша школа једина средња музичка школа у регији и шире, у њу се уписују и ученици из других општина и градова Републике Српске и Кантона Сарајево – додала је она.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Према њеним ријечима, ова школа, и поред тога што је једина средња музичка школа у регији и шире, ради у отежаним условима рада.

- Са највише тешкоћа настава се изводи у музичкој школи која захтјева и посебне услове рада, већи број мањих учионица, кабинета, у којима се изводи индивидуална настава, концертну дворану коју замјењује школски амфитеатар, који је усљед ратних и поратних дејстава, оштећен и захтјева реновирање. Школа није опремљена наставним средствима, музичким  инструментима, па је потребна набавка клавира, хармонике и флауте – објашњава Ковачевићева.

Наша школа је, наставља она, годинама расла и израсла у респектабилну институцију и стога нашим ученицима и професорима, првенствено, треба обезбиједити оптималне услове рада.

- Они заслужују услове какви постоје у другим школама и градовима у Републици Српској, БиХ, региону и шире – рекла је Ковачевићева, напомињући да школа, уз подршку градске и општинских управа и невладиних организација, аплицира на разне пројекте, с циљем рјешавања потешкоћа са којима се сусрећу у одвијању наставног процеса.

Како истиче наша саговорница, један од најзначајнијих догађаја за ову школу, свакако је куповина новог клавира.

-  Нови клавир је школа први пут купила властитим финансијским средствима уз финансијску подршку општине Источна Илиџе. Радујемо се што је руководство ове општине препознало рад, труд и таленат професора и ученика наше школе који, поред значајних ученичких постигнућа на многобројним такмичењима, креирају и реализују  најквалитетније програме на градским јавним наступима, концертима и манифестацијама – навела је она.

Ковачевићева је свим заинтересованим ученицима и њиховим родитељима поручила да су им врата ове школе широм отворена.

- Дођите, питајте, послушајте – поручила је она.

Разговор смо наставили са Свјетланом Максимовић, професорицом клавира у овој школи.

Максимовићева је рекла да девет ученика похађа Одсјек клавира, те да се часови клавира одвијају индивидуално, један професор има час са једним учеником.

- Ученици овог смјера, свакако, имају и опште предмете, као и оне који су уско везани за главни предмет – клавир, а то су читање са листа, камерна музика и корепетиција, као и теоретске предмете на којима уче о солфеђу, хармонији, музичким облицима, историји музике и умјетности – појаснила је она.

Слика

Фото: Катера

Максимовићева додаје да ученици на Смјеру клавира, по плану и програму, морају свирати композицију из барока, цикличну композицију, више етида и комаде, и то је обавезни дио наставе.

- Ученици добијају оцјене на индвидуалној настави и на јавном извођењу, односно интерним часовима који су обавезни. Сваке године, ученици наше школе, свирају на Новогодишњим и годишњим концертима и то су увијек јако посјећене манифестације. Такође, организујемо и смотре на којима ученици показују своју техничку спретност – рекла је она.

Посебно желим да истакнем, додаје наша саговорница, успјехе који наши ученици остварују на међународним, републичким и државним такмичењима из клавира.

-  Учествовали смо и на обарању Гиносовог рекорда у најмногољуднијем свирању клавира у Сарајеву 2017. године. Оно што је посебно важно истаћи је да на такмичењима ученици оствару изванредне резултате, с обзиром на отежане услове рада. У Источном Сарајеву не постоји адекватна сала у којој би ученици наше школе могли одржавати концерте и то је један од наших највећих проблема - навела је она.

Морам додати да, наставља, постоји изванредна сарадња са Основном музичком школом у Источном Новом Сарајеву и Музичком академијом Универзитета у Источном Сарајеву.

- Наша сарадња се огледа у заједничким активностима, узајамним посјетама и заједничким концертима. Једна таква сарадња се недавно реализовала, а у госте нам је долазио Бартоломеј Станковић, професор са Катедре за клавир Универзитета у Источном Сарајеву, који је, на врло занимљив начин говорио о музици. Био је то као мали музички времеплов, а ученици су били одушевљени. Наредно гостуће предавање одржаће професор Маја Жужа – изјавила је Максимовићева.

Слика

Клавир пианино/Фото: Катера

Она је истакла да разговор не може завршити док се не захвали руководству општине Источна Илиџа на подршци у куповини новог пианина.

Катарина Кнежевић, ученица трећег разреда Гимназије и Музичке школе, Одсјек клавир, истакла је да је након завршене основне, средња музичка школа била сљедећи корак у њеном образовању.

- Отац свира гитару, а ја сам у звуке клавира заљубила још као дјевојчица - рекла је она.

Слика

Фото: Катера

Како истиче, о наставку школовања још увијек не размишља, па ни сама не зна шта ће бити њен животни позив.

- Уживам у школским данима, његујем диван однос са професорима који настоје да нам, у понекад немогућим условима, пренесу све своје знање - закључила је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Лице из Источне Илиџе ухапшено због посједовања опојне дроге Лице из Источне Илиџе ухапшено због посједовања опојне дроге
Немања Мочевић нови потпредсједник Скупштинe општине Источна Илиџа Немања Мочевић нови потпредсједник Скупштинe општине Источна Илиџа
Смјена радикала у Скупштини општине Источна Илиџа Смјена радикала у Скупштини општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    11h 9m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    12h 44m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    21h 8m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    20h 5m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    14h 48m
    9