Музика је универзални језик којим говоре ученици и професори Средње музичке школе

27.10.2022. 12:27
0
ИЗВОР: katera.news

Свијет музике је чаробан, а ако је музика животни позив, магија никада не престаје.

Музика је универзални језик којим пишу, сликају и говоре ученици и професори Средње музичке школе у Источној Илиџи.

Добродошли у чаробни свијет музике, отпочела је разговор за портал „Катера“ Бранка Ковачевић, директор ЈУ Средњошколског центра '' Источна Илиџа''.

- Средња музичка школа, односно струка култура и умјетност је, од школске 1996/1997. године, једна је од четири струке у овом средњошколском центру. У школи постоје два смјера: музички сарадник-теоретичар и музички извођач са одсјецима: соло пјевање, клавир, хармоника, гитара, виолина и флаута – рекла је она.

Наша саговорница објашњава да Средња музичка школа годишње уписује једно одјељење у којем су комбинована два смјера/занимања: музички сарадник- теоретичар и музички извођач, те да одјељење првог разреда годишње упише десетак ученика.

- Будући да је наша школа једина средња музичка школа у регији и шире, у њу се уписују и ученици из других општина и градова Републике Српске и Кантона Сарајево – додала је она.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Према њеним ријечима, ова школа, и поред тога што је једина средња музичка школа у регији и шире, ради у отежаним условима рада.

- Са највише тешкоћа настава се изводи у музичкој школи која захтјева и посебне услове рада, већи број мањих учионица, кабинета, у којима се изводи индивидуална настава, концертну дворану коју замјењује школски амфитеатар, који је усљед ратних и поратних дејстава, оштећен и захтјева реновирање. Школа није опремљена наставним средствима, музичким  инструментима, па је потребна набавка клавира, хармонике и флауте – објашњава Ковачевићева.

Наша школа је, наставља она, годинама расла и израсла у респектабилну институцију и стога нашим ученицима и професорима, првенствено, треба обезбиједити оптималне услове рада.

- Они заслужују услове какви постоје у другим школама и градовима у Републици Српској, БиХ, региону и шире – рекла је Ковачевићева, напомињући да школа, уз подршку градске и општинских управа и невладиних организација, аплицира на разне пројекте, с циљем рјешавања потешкоћа са којима се сусрећу у одвијању наставног процеса.

Како истиче наша саговорница, један од најзначајнијих догађаја за ову школу, свакако је куповина новог клавира.

-  Нови клавир је школа први пут купила властитим финансијским средствима уз финансијску подршку општине Источна Илиџе. Радујемо се што је руководство ове општине препознало рад, труд и таленат професора и ученика наше школе који, поред значајних ученичких постигнућа на многобројним такмичењима, креирају и реализују  најквалитетније програме на градским јавним наступима, концертима и манифестацијама – навела је она.

Ковачевићева је свим заинтересованим ученицима и њиховим родитељима поручила да су им врата ове школе широм отворена.

- Дођите, питајте, послушајте – поручила је она.

Разговор смо наставили са Свјетланом Максимовић, професорицом клавира у овој школи.

Максимовићева је рекла да девет ученика похађа Одсјек клавира, те да се часови клавира одвијају индивидуално, један професор има час са једним учеником.

- Ученици овог смјера, свакако, имају и опште предмете, као и оне који су уско везани за главни предмет – клавир, а то су читање са листа, камерна музика и корепетиција, као и теоретске предмете на којима уче о солфеђу, хармонији, музичким облицима, историји музике и умјетности – појаснила је она.

Слика

Фото: Катера

Максимовићева додаје да ученици на Смјеру клавира, по плану и програму, морају свирати композицију из барока, цикличну композицију, више етида и комаде, и то је обавезни дио наставе.

- Ученици добијају оцјене на индвидуалној настави и на јавном извођењу, односно интерним часовима који су обавезни. Сваке године, ученици наше школе, свирају на Новогодишњим и годишњим концертима и то су увијек јако посјећене манифестације. Такође, организујемо и смотре на којима ученици показују своју техничку спретност – рекла је она.

Посебно желим да истакнем, додаје наша саговорница, успјехе који наши ученици остварују на међународним, републичким и државним такмичењима из клавира.

-  Учествовали смо и на обарању Гиносовог рекорда у најмногољуднијем свирању клавира у Сарајеву 2017. године. Оно што је посебно важно истаћи је да на такмичењима ученици оствару изванредне резултате, с обзиром на отежане услове рада. У Источном Сарајеву не постоји адекватна сала у којој би ученици наше школе могли одржавати концерте и то је један од наших највећих проблема - навела је она.

Морам додати да, наставља, постоји изванредна сарадња са Основном музичком школом у Источном Новом Сарајеву и Музичком академијом Универзитета у Источном Сарајеву.

- Наша сарадња се огледа у заједничким активностима, узајамним посјетама и заједничким концертима. Једна таква сарадња се недавно реализовала, а у госте нам је долазио Бартоломеј Станковић, професор са Катедре за клавир Универзитета у Источном Сарајеву, који је, на врло занимљив начин говорио о музици. Био је то као мали музички времеплов, а ученици су били одушевљени. Наредно гостуће предавање одржаће професор Маја Жужа – изјавила је Максимовићева.

Слика

Клавир пианино/Фото: Катера

Она је истакла да разговор не може завршити док се не захвали руководству општине Источна Илиџа на подршци у куповини новог пианина.

Катарина Кнежевић, ученица трећег разреда Гимназије и Музичке школе, Одсјек клавир, истакла је да је након завршене основне, средња музичка школа била сљедећи корак у њеном образовању.

- Отац свира гитару, а ја сам у звуке клавира заљубила још као дјевојчица - рекла је она.

Слика

Фото: Катера

Како истиче, о наставку школовања још увијек не размишља, па ни сама не зна шта ће бити њен животни позив.

- Уживам у школским данима, његујем диван однос са професорима који настоје да нам, у понекад немогућим условима, пренесу све своје знање - закључила је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
Прекид електричне енергије у Источној Илиџи Прекид електричне енергије у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    21h 40m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    19h 9m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    13h 23m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    18h 27m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    9h 35m
    0