Na cestama u BiH 38% automobila je starije više od dvije decenije

07.08.2024. 21:18
0
IZVOR: srpskainfo.com

Od ukupnog broja motornih vozila na cestama u BiH 38 posto je starije od 20 godina, a 48 posto je proizvedeno prije više od 10 godina.

Zabrinjavajućim podacima iz izvještaja Agencije za statistiku BiH, prema kojima su u prošloj godini u BiH registrovano čak 1.233.784 motorna vozila, od čega 1.044.950 putničkih, treba dodati i onaj da je 77 posto dizelaša, 19 posto s motorima na benzinski pogon, a samo četiri odsto koristi alternativna goriva.

– Posljednjih godina evidentan je rast broja registrovanih vozila u BiH, po nekoliko procenata svake godine, a vrlo vjerovatno je da će se taj trend nastaviti. Svako četvrto vozilo je na benzin, ili koristi plin ili struju, ali ujednačavanje ovakvog odnosa možemo očekivati ukidanjem motora na dizelski pogon kod većine proizvođača u narednom periodu – kaže Adnan Tatarević, tehnički direktor Instituta za saobraćaj i komunikacije iz Sarajeva.

Dok broj automobila naglo raste, u odnosu na 2021. godinu veći je za 990.000, zabrinjavajuća je starosna struktura voznog parka, po kojoj je samo dva odsto starosti mlađe od dvije godine, dva posto je staro između dvije i pet godina, a 10 posto od pet do 10 godina.

Ostala vozila na cestama starija su od 10 godina, a više od trećine od ukupnog broja proizvedeno je prije više od 20 godina.

– Svakako da ovakav trend povećanja broja vozila i njihova starost utiču i na ukupnu bezbjednost u saobraćaju. Zato je potrebno više pažnje posvetiti održavanju vozila, te strožijim tehničkim pregledima jer smo svjedoci da na našim cestama vidimo i vozila koja su u veoma lošem stanju – ističe Tatarević.

Svako četvrto vozilo je na benzin, ili koristi plin ili struju, ali ujednačavanje ovakvog odnosa možemo očekivati ukidanjem motora na dizelski pogon, piše Avaz.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra
Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas
Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 5m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 0m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 54m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 3m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 13m
    0