На цестама у БиХ 38% аутомобила је старије више од двије деценије

07.08.2024. 21:18
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Од укупног броја моторних возила на цестама у БиХ 38 посто је старије од 20 година, а 48 посто је произведено прије више од 10 година.

Забрињавајућим подацима из извјештаја Агенције за статистику БиХ, према којима су у прошлој години у БиХ регистровано чак 1.233.784 моторна возила, од чега 1.044.950 путничких, треба додати и онај да је 77 посто дизелаша, 19 посто с моторима на бензински погон, а само четири одсто користи алтернативна горива.

– Посљедњих година евидентан је раст броја регистрованих возила у БиХ, по неколико процената сваке године, а врло вјероватно је да ће се тај тренд наставити. Свако четврто возило је на бензин, или користи плин или струју, али уједначавање оваквог односа можемо очекивати укидањем мотора на дизелски погон код већине произвођача у наредном периоду – каже Аднан Татаревић, технички директор Института за саобраћај и комуникације из Сарајева.

Док број аутомобила нагло расте, у односу на 2021. годину већи је за 990.000, забрињавајућа је старосна структура возног парка, по којој је само два одсто старости млађе од двије године, два посто је старо између двије и пет година, а 10 посто од пет до 10 година.

Остала возила на цестама старија су од 10 година, а више од трећине од укупног броја произведено је прије више од 20 година.

– Свакако да овакав тренд повећања броја возила и њихова старост утичу и на укупну безбједност у саобраћају. Зато је потребно више пажње посветити одржавању возила, те строжијим техничким прегледима јер смо свједоци да на нашим цестама видимо и возила која су у веома лошем стању – истиче Татаревић.

Свако четврто возило је на бензин, или користи плин или струју, али уједначавање оваквог односа можемо очекивати укидањем мотора на дизелски погон, пише Аваз.

Коментари 0
Повезане вијести
Кандидатимa треба више километара на магистрали Кандидатимa треба више километара на магистрали
Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 29m
    0
  • Слани мафини
    13h 50m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 45m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 39m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    8h 8m
    3