Na današnji dan, 23. avgust

23.08.2019. 08:08
0
IZVOR: SRNA

Danas je petak, 23. avgust, 235. dan 2019. Do kraja godine ima 130 dana.

1305. - Vođa Škota u borbi protiv Engleza Vilijam Volas obješen u Londonu.

1754. - Rođen francuski kralj Luj Šesnaesti, koji je stupio na prijesto 1774. Posljednji je monarh feudalno-apsolutističke Francuske. Njegovo pogubljenje na giljotini 21. januara 1793. najavilo je jakobinski teror u Francuskoj revoluciji.

1775. - Kralj Engleske Džordž Drugi objavio da je u kolonijama u Americi izbila otvorena pobuna protiv engleske vlasti.

1839. - Na početku "Opijumskog rata" sa Kinom Velika Britanija zauzela Hong Kong.

1863. - Umro ruski glumac Mihail Sejmonovič Ščepkin, najznačajniji umjetnik tadašnjeg ruskog i svjetskog pozorišta, koji je nastojao da objasni tajne glumačkog stvaralaštva i bio uzor generacijama glumaca. Smatra se pretečom pozorišnog reditelja i glumca Konstantina Sergejeviča Stanislavskog.

1864. - Rođen grčki državnik Elefterios Venizelos, osnivač Liberalne stranke i pet puta premijer od 1910. do 1933. Predvodio je borbu za oslobođenje Krita od Turaka i ujedinjenje tog grčkog ostrva u Mediteranu sa maticom. Sklopio je Balkanski savez i ušao u Prvi balkanski rat protiv Turske 1912. i uspio je da ojača i proširi Grčku u dva balkanska rata i u Prvom svjetskom ratu. Bio je prisan prijatelj srpskog državnika Nikole Pašića, a veliku naklonost prema Srbima dokazao je u najtežim danima Srbije. Kad su u Prvom svjetskom ratu Centralne sile ponudile Grčkoj teritorijalne ustupke, pod uslovom da prekrši sporazum o savezništvu sa Srbijom i ratuje protiv nje, ponudu je glatko odbio, rekavši: "Grčka je veoma mala zemlja da bi učinila jedan tako nečastan gest". Kao premijer je reformisao radničko i agrarno zakonodavstvo i reorganizovao kopnenu armiju i ratnu mornaricu. U proljeće 1935. pokušao je da revolucijom omete obnovu monarhije, ali nije uspio i morao je da emigrira u Francusku, gdje je 1936. umro.

1876. - U boju na Šumatovcu brojno slabija srpska vojska, pod komandom ruskog dobrovoljca generala Mihaila Grigorjeviča Čerijajeva, odbila više snažnih napada na Aleksinac. Tursku vojsku predvodio je Abdul Kerim-paša. Pretrpjevši velike gubitke, Turci su se prebacili na lijevu obalu Južne Morave i produžili operacije prema Đunisu.

1912. - Rođen američki filmski glumac, režiser i baletski igrač Džin Keli, jedna od najznačajnijih figura u istoriji mjuzikla. Briljantno je spojio klasični balet s modernim igračkim senzibilitetom. Filmovi: "Amerikanac u Parizu", "Ples na kiši", "Gusar", "U grad!", "Poziv na igru", "Helo, Doli!".

1914. - Japan objavio rat Njemačkoj u Prvom svjetskom ratu, zahvaljujući čemu su mu na Versajskoj mirovnoj konferenciji 1919. dodijeljene mnoge njemačke kolonije u Tihom okeanu.

1926. - Umro američki glumac italijanskog porijekla Rudolf Valentino, najpopularnija filmska zvijezda početkom 20. vijeka. Njegova iznenadna smrt u 31. godini izazvala je masovnu histeriju, posebno ženske publike. Premda skromnih glumačkih mogućnosti, proslavio se u nijemim filmovima ulogama zavodnika, stekavši milione obožavateljki. Filmovi: "Četiri jahača apokalipse", "Dama s kamelijama", "Šeik", "Šeikov sin", "Krv i pijesak", "Mladi radža", "Gospodin Boker", "Crni orao".

1927. - Američki anarhisti italijanskog porijekla Nikola Sako i Bartolomeo Vanceti - premda potpuno nevini - pogubljeni u Masačusetsu /SAD/, uprkos protestima širom svijeta.

1939. - Ministri inostranih poslova Njemačke i SSSR-a Joahim fon Ribentrop i Vjačeslav Mihajlovič Molotov u Moskvi potpisali desetogodišnji sporazum o nenapadanju, kojim je vođa Trećeg rajha Adolf Hitler dobio odriješene ruke za napad na Poljsku, što je izazvalo ogromno iznenađenje i pometnju među komunistima širom svijeta. Dvije sile su se obavezale na "odustajanje od svakog akta nasilja, agresivnog postupka i svakog napada jedne na drugu, i kako pojedinačno, tako i u zajednici s drugim silama". Poslije Drugog svjetskog rata se saznalo i za tajni protokol kojim su razgraničeni interesi i sfere uticaja u baltičkim zemljama. Njemačka je prekršila sporazum 22. juna 1941. godine napadom na SSSR.

1944. - Savezničke trupe u Drugom svjetskom ratu oslobodile francuski grad Marsej.

1944. - U Drugom svjetskom ratu rumunska armija je, primorana zbog ulaska sovjetskih trupa na njenu teritoriju, okrenula oružje protiv dotadašnje saveznice nacističke Njemačke, a kralj Mihail Prvi naredio je hapšenje vojnog pronacističkog lidera zemlje maršala Jona Antoneskua. Datum iznuđene promjene strana pri kraju rata u Rumuniji se slavi kao nacionalni praznik.

1945. - Privremena Narodna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije donijela zakon o agrarnoj reformi i kolonizaciji, kojim je oduzet "višak" zemlje i poljoprivredne imovine seljacima, crkvama i manastirima i tzv. nezemljoradnicima.

1962. - Američki telekomunikacioni satelit "Telstar" emitovao prvi televizijski prenos između SAD i Evrope.

1982. - Umro brazilski filmski režiser, scenarista i producent Alberto de Almeida Kavalkanti, koji je između dva svjetska rata, radeći u Evropi, znatno uticao na francusku filmsku avangardu i englesku dokumentarističku filmsku školu. Filmovi: "Ivet", "Voz bez očiju", "Kapetan Frakas", "Odmor đavola", "Smrt noći", "Nikolas Niklbi", "Prvi džentlmen", "Zemlja je uvijek zemlja", "Pjesma mora", "Gazda Puntila i njegov sluga Mati".

1987. - Irački ratni avioni bombardovali ključni iranski petrohemijski kompleks u Bandar Homeiniju.

1989. - Umro srpski vajar Nebojša Mitrić, u čijem opusu posebnu cjelinu čine medaljoni sa portretima i biste. U ranijoj fazi je pretežno radio u tehnici kovanja dekorativne kompozicije, a kasnije je skulptorski jezik zasnivao na spoju figuralnih i apstraktnih elemenata, inspirišući se srpskom srednjovjekovnom istorijom. Beogradu je poklnio monumentalne skulpture despota Stefana Lazarevića i Milutina Bojića, Kruševcu cara Lazara, a na reljefima je ovjekovječio mnoge glumce i znamenite ličnosti kulture i umjetnosti. Obično je uz ime dodavao potpis "Vajar varoši beogradske". Posljednje djelo je krst na hramu Svetog Save na Vračaru.

1990. - Sovjetska republika Jermenija objavila nezavisnost, a Estonija je otpočela pregovore o odvajanju od SSSR.

1990. - Istočna i zapadna Njemačka najavile ponovono ujedinjenje 3. oktobra 1990. i okončanje podjele uspostavljene poslije Drugog svjetskog rata i poraza nacističke Njemačke.

1992. - Oko 200 mladih neonacista u prisustvu stotina oduševljenih pristalica napalo hotel za izbjeglice iz inostranstva u njemačkom gradu Rostok i potom tokom noći vodilo pravu bitku sa policijom.

1997. - Zambijska policija na mitingu opozicije u Kabveu pucnjem iz vatrenog oružja ranila bivšeg predsjednika Zambije Keneta Kaundu.

2000. - Umro srpski glumac Milivoje Mića Tomić. Rođen je u Beogradu gde je studirao pravo, a zatim na Muzičkoj akademiji Dramski odsjek. U prvim godinama Beogradskog dramskog pozorišta, Ateljea 212 i prve samostalne pozorišne grupe - Dramska družina A, ostvario je niz zapaženih uloga. U legendarnoj, prvoj postavci Beketovog "Čekajući Godoa", Tomić je ostvario prvu veliku ulogu. Tokom više od 50 godina Tomić je ostvario mnoštvo značajnih i upečatljivih uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Lik čika Jove Zmaja u nezaboravnoj seriji "Neven" Timotija Bajforda zapamtile su generacije. Uloge: "Tri", "Neprijatelj", "Buđenje pacova", "Nacionalna klasa", "Majstori, Majstori", "Maratonci trče počasni krug", "Salaš u Malom ritu". Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima i nagrade "Pavle Vuisić" za životno djelo 1997. 

2000. - Oko 143 putnika i članova posade poginuli kada se avion kompanije "Galf er" srušio u vodama Persijskog zaliva. 

2001. - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio Izborni zakon, koji je podržao i Predstavnički dom, čime je postao i zvanični akt BiH. 

2001. - Jedan od vođa separatističke baskijske organizacije ETA Hoze Luis Urusolo Sistiaga, koji je 1997. godine uhapšen u Francuskoj, isporučen Španiji. 

2003. - Specijalno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu za organizovanje ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i druga krivična djela protiv bivšeg komandanta "crvenih beretki" Milorada Lukovića i još 43 lica. Ukupno 15 lica neposredno optuženo za ubistvo Đinđića i za terorizam.

2004. - EU donirala 32 miliona evra za pomoć u hrani Etiopiji, suočenom sa najvećom sušom u posljednjih 20 godina.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan, 7. septembar Na današnji dan, 7. septembar
Na današnji dan, 6. septembar Na današnji dan, 6. septembar
Na današnji dan, 5. septembar Na današnji dan, 5. septembar
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 21m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 44m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 17m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 14m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 5m
    0