Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)

12.04.2024. 08:39
0
IZVOR: politika.rs

Jurij Gagarin rođen je 9. marta 1934. godine u Klušinu. Svijet će ga pamtiti kao prvog čovjeka koji je otišao u kosmos - 12. aprila 1961. godine u svemirskoj letjelici Vostok 1.

Njegov let je trajao jedan sat i 48 minuta. Pošto je postojala velika vjerovatnoća da misija ne uspije i Gagarin pogine, sastavljena su tri saopštenja za štampu: jedan u slučaju uspjeha i dva u slučaju neuspjeha. Kontrolori na Zemlji su tek nakon 25 minuta ustanovili da je Gagarin dostigao stabilnu orbitu, prenosi „National Geographic”.

Video: Roskosmos TV

Vostokom 1 je upravljano automatski, pošto medicinsko osoblje i konstruktori letjelice nisu bili sigurni kako će ljudsko biće reagovati na bestežinsko stanje, pa su ručne kontrole bile zaključane kako Gagarin ne bi sam upravljao letjelicom, a šifra za otključavanje kontrola je bila postavljena u Vostok 1, za slučaj da se desi nešto nepredviđeno.

Rakete su se uključile iznad zapadne obale Afrike, blizu Angole, oko 8.000 kilometara od predviđenog mjesta za sletanje, a gorjele su oko 42 sekunde. Zbog ograničenja u pogledu mase nije bilo rezervnih raketa. Kapsula je imala zalihe za 10 dana koje će omogućiti život i prirodno opadanje orbite u slučaju da rakete ne odrade kako je planirano.

Nakon paljenja raketa za povratak, Vostokov modul s opremom je neočekivano svežnjem žica ostao privezan za kapsulu za povratak. Dvije polovine letjelice je trebalo da se odvoje 10 sekundi nakon gašenja raketa za povratak, ali se to nije desilo ni poslije 10 minuta. Letjelica se naglo okretala prije nego što su žice izgorjele i modul se namjestio u pogodnu visinu za ulazak.

Gagarin je iskočio padobranom na visini od sedam kilometara i bez problema se spustio na zemlju.

Kako su pravila Međunarodne aeronautičke federacije zahtijevale da se pilot mora spustiti sa svojom letjelicom, Sovjetski Savez je insistirao da je Gagarin sletio Vostokom i Međunarodna aeronautička federacija je priznala let. Nekoliko godina kasnije je otkriveno da je Gagarin iskočio iz Vostoka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lana Bjelica na BRIKS igrama u Rusiji Lana Bjelica na BRIKS igrama u Rusiji
Marina Kurteš nosila zastavu na otvaranju BRIKS igara: "Bilo je veličanstveno" Marina Kurteš nosila zastavu na otvaranju BRIKS igara: "Bilo je veličanstveno"
Rusi napreduju kod Harkova: Ukrajinski vojnici se predaju, a oficiri se svađaju Rusi napreduju kod Harkova: Ukrajinski vojnici se predaju, a oficiri se svađaju
Najčitanije
 • Najintrigantnija Srpkinja 19. vijeka: Sarkine “igre prestola” okončao sin raspikuća
  2h 10m
  2
 • Preminulo troje zaraženih Legionelom
  18h 40m
  0
 • CIK kaznio SNSD i DNS zbog preuranjene kampanje
  16h 15m
  0
 • UEFA žestoko kaznila Hrvate!
  16h 50m
  1
 • Jedinstveno poetsko-muzičko veče u Istočnom Sarajevu
  23h 57m
  0