Na današnji dan nacisti počeli progon Jevreja, Slovena i Roma

11.08.2021. 09:38
0
IZVOR: SRNA

U Njemačkoj su na današnji dan 1935. godine počele nacističke akcije "čišćenja" jevrejskog, slovenskog i romskog stanovništva.

Tokom Drugog svjetskog rata desetine miliona Jevreja, Slovena, Roma i drugih naroda ubijeno je u koncentracionim logorima širom Evrope.

U okupiranoj Poljskoj propisano je da Jevreji moraju nositi posebnu oznaku na odjeći. Kasnije se ovo pravilo počelo primjenjivati i u drugim državama pod kontrolom Njemačke.

Traka sa žutom Davidovom zvijezdom bila je obavezna za sve Jevreje starije od šest godina. Trake su služile da bi se segregirali i nadzirali Jevreji.

Kasnije je ta segregaciona praksa učinila lakšom i deportaciju Jevreja u logore. Nenošenje oznake ili njeno pokrivanje tašnom ili šalom bilo je strogo kažnjivo.

Jedan od brojnih konclogora Aušvic postao je ključno mjesto za istrebljenje Jevreja, za Holokaust.

Ljudi su izgladnjivani, mučeni, strijeljani, ubijani u gasnim komorama i podvrgavani monstruoznim medicinskim eksperimentima.

Nacisti su osmislili "Konačno rješenje jevrejskog pitanja" - plan za istrebljenje Jevreja u Evropi. Predložio ga je šef sigurnosne policije Rajnhard Hendrih, na tajnoj konFerenciji nacističkog vrha u Berlinu.

Nacisti su Slovene proglasili za nižu rasu i namijenili im nestanak, odnosno totalno istrebljenje i naseljavanje tih krajeva "višom rasom", odnosno arijevcima.

U sklopu tog plana napadnut je Sovjetski savez, okupirane Jugoslavija /odnosno
Srbija kao njen ključni dio/, Poljska, Češka...

Nijemci su u Sovjetskom savezu počinili užasne i brojne zločine te ubili na razne načine desetine miliona Rusa, Bjelorusa, Ukrajinaca...

Srbi se se našli na meti nacista na prostoru bivše Jugoslavije - i u okupiranoj Srbiji i na drugim područjima poput ustaške Nezavisne Države Hrvatske, u kojoj su hrvatski fašisti, lojalni Adolfu Hotleru, izvršili genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Otuda je u slovenskim zemljama bio jako izražen otpor nacističkoj najezdi. Slovenski narodi bili su ključni za pobjedu nad nacizmom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta
Krvničko ubistvo porodice Dragaš sa Trebevića Krvničko ubistvo porodice Dragaš sa Trebevića
Srbi digli ustanak u Hrvatskoj i BiH - oslobođeni Srb i Drvar Srbi digli ustanak u Hrvatskoj i BiH - oslobođeni Srb i Drvar
Najčitanije
 • U sudaru autobusa i automobila povrijeđeno desetoro djece
  6h 50m
  1
 • Radnici Srpske zbog dugova ostali bez osiguranja
  10h 55m
  0
 • Anđela Vuković na papiru oživljava likove iz književnih djela (FOTO)
  9h 56m
  0
 • Služen parastos za 24 svirepo ubijena srpska civila
  7h 35m
  2
 • Ana Puhalo se plasirala na Evropsku žensku olimpijadu iz informatike
  2h 49m
  0