Na današnji dan nacisti počeli progon Jevreja, Slovena i Roma

11.08.2021. 09:38
0
IZVOR: SRNA

U Njemačkoj su na današnji dan 1935. godine počele nacističke akcije "čišćenja" jevrejskog, slovenskog i romskog stanovništva.

Tokom Drugog svjetskog rata desetine miliona Jevreja, Slovena, Roma i drugih naroda ubijeno je u koncentracionim logorima širom Evrope.

U okupiranoj Poljskoj propisano je da Jevreji moraju nositi posebnu oznaku na odjeći. Kasnije se ovo pravilo počelo primjenjivati i u drugim državama pod kontrolom Njemačke.

Traka sa žutom Davidovom zvijezdom bila je obavezna za sve Jevreje starije od šest godina. Trake su služile da bi se segregirali i nadzirali Jevreji.

Kasnije je ta segregaciona praksa učinila lakšom i deportaciju Jevreja u logore. Nenošenje oznake ili njeno pokrivanje tašnom ili šalom bilo je strogo kažnjivo.

Jedan od brojnih konclogora Aušvic postao je ključno mjesto za istrebljenje Jevreja, za Holokaust.

Ljudi su izgladnjivani, mučeni, strijeljani, ubijani u gasnim komorama i podvrgavani monstruoznim medicinskim eksperimentima.

Nacisti su osmislili "Konačno rješenje jevrejskog pitanja" - plan za istrebljenje Jevreja u Evropi. Predložio ga je šef sigurnosne policije Rajnhard Hendrih, na tajnoj konFerenciji nacističkog vrha u Berlinu.

Nacisti su Slovene proglasili za nižu rasu i namijenili im nestanak, odnosno totalno istrebljenje i naseljavanje tih krajeva "višom rasom", odnosno arijevcima.

U sklopu tog plana napadnut je Sovjetski savez, okupirane Jugoslavija /odnosno
Srbija kao njen ključni dio/, Poljska, Češka...

Nijemci su u Sovjetskom savezu počinili užasne i brojne zločine te ubili na razne načine desetine miliona Rusa, Bjelorusa, Ukrajinaca...

Srbi se se našli na meti nacista na prostoru bivše Jugoslavije - i u okupiranoj Srbiji i na drugim područjima poput ustaške Nezavisne Države Hrvatske, u kojoj su hrvatski fašisti, lojalni Adolfu Hotleru, izvršili genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Otuda je u slovenskim zemljama bio jako izražen otpor nacističkoj najezdi. Slovenski narodi bili su ključni za pobjedu nad nacizmom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Bitka za Rogaticu - Jedna od najvećih bitki četnika protiv Nijemaca i ustaša (VIDEO) Bitka za Rogaticu - Jedna od najvećih bitki četnika protiv Nijemaca i ustaša (VIDEO)
Legenda o Milunu Mimiću Legenda o Milunu Mimiću
U ponedjeljak parastos trojičindanskim žrtvama ustaškog zločina U ponedjeljak parastos trojičindanskim žrtvama ustaškog zločina
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    7h 16m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    17h 15m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 51m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    16h 12m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 55m
    9