На данашњи дан нацисти почели прогон Јевреја, Словена и Рома

11.08.2021. 09:38
0
ИЗВОР: СРНА

У Њемачкој су на данашњи дан 1935. године почеле нацистичке акције "чишћења" јеврејског, словенског и ромског становништва.

Током Другог свјетског рата десетине милиона Јевреја, Словена, Рома и других народа убијено је у концентрационим логорима широм Европе.

У окупираној Пољској прописано је да Јевреји морају носити посебну ознаку на одјећи. Касније се ово правило почело примјењивати и у другим државама под контролом Њемачке.

Трака са жутом Давидовом звијездом била је обавезна за све Јевреје старије од шест година. Траке су служиле да би се сегрегирали и надзирали Јевреји.

Касније је та сегрегациона пракса учинила лакшом и депортацију Јевреја у логоре. Неношење ознаке или њено покривање ташном или шалом било је строго кажњиво.

Један од бројних концлогора Аушвиц постао је кључно мјесто за истребљење Јевреја, за Холокауст.

Људи су изгладњивани, мучени, стријељани, убијани у гасним коморама и подвргавани монструозним медицинским експериментима.

Нацисти су осмислили "Коначно рјешење јеврејског питања" - план за истребљење Јевреја у Европи. Предложио га је шеф сигурносне полиције Рајнхард Хендрих, на тајној конФеренцији нацистичког врха у Берлину.

Нацисти су Словене прогласили за нижу расу и намијенили им нестанак, односно тотално истребљење и насељавање тих крајева "вишом расом", односно аријевцима.

У склопу тог плана нападнут је Совјетски савез, окупиране Југославија /односно
Србија као њен кључни дио/, Пољска, Чешка...

Нијемци су у Совјетском савезу починили ужасне и бројне злочине те убили на разне начине десетине милиона Руса, Бјелоруса, Украјинаца...

Срби се се нашли на мети нациста на простору бивше Југославије - и у окупираној Србији и на другим подручјима попут усташке Независне Државе Хрватске, у којој су хрватски фашисти, лојални Адолфу Хотлеру, извршили геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

Отуда је у словенским земљама био јако изражен отпор нацистичкој најезди. Словенски народи били су кључни за побједу над нацизмом.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица највећег покољ над Србима Годишњица највећег покољ над Србима
Годишњица погибије тинејџерке хероја Лепе Радић Годишњица погибије тинејџерке хероја Лепе Радић
Обиљежавање Међународног дана сјећања на жртве Холокауста Обиљежавање Међународног дана сјећања на жртве Холокауста
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 16m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 8m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    11h 59m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 44m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    6h 51m
    4