Na današnji dan prije 23 godine počela bitka na Košarama

09.04.2022. 13:51
0
IZVOR: srna.rs

Danas se navršavaju 23 godine od početka jedne od najtežih bitaka za odbranu Srbije u novijoj istoriji - bitke na Košarama u kojoj je 108 vojnika poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga tokom NATO agresije 1999. godine.

Među poginulim vojnicima bilo je 50 mladića na odsluženju vojnog roka, od kojih su neki poslati na karaulu Košare nakon svega dva mjeseca obuke i položene vojničke zakletve.

Bitka za karaulu Košare na granici tadašnje SR Jugoslavije i Albanije smatra se najvećom bitkom u novijoj srpskoj istoriji u kojoj je nešto više od 1.000 golobradih srpskih vojnika, bez dovoljno municije, branilo domovinu od napada snaga koje su brojale između 5.000 i 6.000 Albanaca i njihovih pomagača.

Najveći broj srpskih snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka, prosječne starosti između 19 i 20 godina, a borili su se i Srbi dobrovoljci iz inostranstva i Kozaci.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila i trajala sve do bombardovanja, 10. juna, odnosno potpisivanja takozvanog Kumanovskog sporazuma i povlačenja jugoslovenske vojske sa Kosova i Metohije.

Napad albanskih terorista, potpomognut NATO-avijacijom, počeo je oko graničnog prelaza Raša Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj je bio da se presijecanjem komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija i ovladavanje prostorom Kosova i Metohije.

U borbama su učestvovali dijelovi 125. i 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, elementi 63. i 72. Specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca među kojima je najviše bilo Rusa.

Sa albanske, brojčano višestruko nadmoćne strane, učestvovali su pripadnici OVK, regularne vojske Albanije, Legije stranaca i NATO avijacija čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje Vojske Jugoslavije i otežavali dopremanje hrane, municije i pojačanja.

Borci na Košarama, kao i učesnici bitke na Paštriku koja je uslijedila krajem maja, uspjeli su nadljudskim naporima da spriječe prodor albanskih terorista na teritoriju svoje zemlje.

Na Košarama je poginuo i 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca, a ranjeno ih je 256.

Komentari 0
Povezane vijesti
Priča o psima koji su položili život na Košarama (FOTO) Priča o psima koji su položili život na Košarama (FOTO)
Dogodine u Prizrenu Dogodine u Prizrenu
Heroj sa Košara živio kao beskućnik u šumi (VIDEO) Heroj sa Košara živio kao beskućnik u šumi (VIDEO)
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  11h 32m
  0
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  8h 34m
  1
 • Nestao Neđo Cvijetinović
  1h 36m
  0
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  3h 10m
  1
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  10h 50m
  0