Priča o psima koji su položili život na Košarama (FOTO)

09.04.2024. 09:46
0
IZVOR: sajkaca.rs

Ovo je nevjerovatna priča o psima koji su čuvali srpsku vojsku na Košarama devedesetih godina, a mnogi od njih tragično su nastradali uz svoje hrabre vojnike.

Rejon Košare, mjesto na tadašnjoj jugoslovensko-albansko granici, grobnica je 108 mladih vojnika, oficira i sprskih rezervista koji su 1998/1999. godine vodili neravnopravnu bitku sa takozvanom Oslobodilačkom vojskom Kosova i NATO paktom.

U moru herojskih priča i ličnih tragedija na obroncima Prokletija tokom agresije na SRJ ostale su u zapećku priče o vojnim psima, koji su voljeli i čuvali vojsku, na kraju i položili svoj život za više ciljeve.

Jedan od njih je major Lister, koji je posljednji put zacvileo na Vaskrs 11. aprila 1999. godine, kada su kod Musine kuće u zasjedi šiptara preobučenih u uniforme vojnika SRJ stradali i vodnik Ivan Vasojević “Jaguar”, Predrag Bogosavljević, Milenko Božić i Darko Bjelobrk.

Drugi je Crni. Službovao je na karauli Košare u periodu od 1997. do 1999. godine. Upamćen je kao dobro izdresiran pas, koji je u isto vrijeme bio i opasan, ali i velika maza. Po svjedočenjima graničara, isti su ga posljednje godine baš razmazili.

Zahvaljujući njemu, 30. septembra 1998. godine kada je u prvoj velikoj zasjedi OVK pod vođstvom Agima Ramadanija stradalo šest vojnika (Vladimir Radoičić, Miladin Gobeljić, Ilija Pavlović, Miroslav Jocić i Miloš Pavlović), spašen je život kapetanu Goranu Loznici, koji je teško ranjen uspio da pobjegne u šumu u kojoj se onesvjestio.

Crnog ubili pijani rezervisti

Crni ga je nedugo zatim nanjušio, i kapetan je tada spašen sigurne smrti.

Crni je jedini službeni pas koji je preživeo pakao Košara, ali nije dočekao kraj rata.

Naime, 15. juna 1999.godine nakon što su se graničari povukli sa Košara u Batušu, čekajući dalji raspored, vojnici i Crni  šetali ulicama Batuše. Dosta rezervista i dobrovoljaca proslavljalo je kraj rata uz alkohol, što se dosta puta u ratu pokazivalo kao loš izbor.

Crni je počeo da laje na nekoliko rezervista koji su bili toliko pijani da su krenuli da ga gađaju kamenjem. Nakon što im se Crni približio i počeo još više da laje, rezervisti repetiraju puške i na mjesto ubijaju Crnog.

Za ubistvo vojnog lica (službenog psa) dobili su četiri godine robije

Veoma malo je falilo da graničari linčuju rezerviste, međutim, došli su oficiri koji su rezerviste odmah odveli na suđenje. Za ubistvo vojnog lica (službenog psa) dobili su četiri godine robije.

Crni je istog dana sahranjen u Batuši, kako bi kako graničari kažu, čuvao granicu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu
Heroj sa Košara: Jedini pas koji je dobio čin majora u Srbiji (VIDEO) Heroj sa Košara: Jedini pas koji je dobio čin majora u Srbiji (VIDEO)
Dogodine u Prizrenu Dogodine u Prizrenu
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    17h 11m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    15h 25m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    13h 15m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    5h 40m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    16h 30m
    0