Na današnji dan prije 79 godina oslobođen Jasenovac

30.04.2024. 08:44
4
IZVOR: srna.rs

Dijelovi 45. divizije Jugoslovenske armije, koji su progonili već razbijene njemačke i hrvatske jedinice, na današnji dan 1945. godine oslobodili su ustaški koncentracioni logor „Jasenovac“, u kome je ubijeno na stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma, ali i pripadnika drugih nacija.

Koncentracioni logor Jasenovac je bio najveći logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, na prostoru okupirane Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Formiran je u avgustu 1941. godine u okolini istoimenog gradića, a uništile su ga ustaše aprila 1945. godine, da bi sakrile svoje zločine.

„Radni logor Jasenovac“, kako ga naziva hrvatska državna administracija, bio je stratište za Srbe, Rome i Jevreje, svih uzrasta, polova, starosnih dobi, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, kao i za partizane, pomagače i simpatizere Srba, Roma i Jevreja.

Sistem logora Jasenovac je bio zloglasan po varvarskim metodama i velikom broju žrtava.

Logor Jasenovac je bio prvi sistematski izgrađivani logorski kompleks na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, jedini koji je neprekidno djelovao sve do kraja njenog postojanja.

Jasenovac je bio najveći logor i po prostoru koji je zauzimao, po broju logoraša koji su kroz njega prošli i po broju žrtava koje su u njemu stradale. U njega su se upućivali ne samo muškarci, nego i žene i djeca.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac osmislio je Vjekoslav Luburić, koji je bio i njegov prvi komandant.

Istoričar specijalizovan za Holokaust Gideon Grajf, autor izuzetno značajne monografije „Jasenovac – Aušvic Balkana – Ustaška imperija okrutnosti“ ističe da je „Jasenovac balkanski Aušvic“.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    KPJ 02.05.2024. 02:05
    A gdje su bili naši Četnici da oslobađaju?! U Njemačkoj, a "najbolji" u Americi...?
  • Generic placeholder image
    Srboljub 30.04.2024. 22:34
    Pravilni komentari, ustaše su dočekali braću sa petokrakom i uredno im predali logor. Nikakve borbe za oslobođenje Jasenovca nije bilo. Partizanski banditi su čekali da se sakrije što više dokaza. Isti dan oslobođenje rajhstaga i Jasenovca, i isti dan putovanje fudbalera iz Beograda na prijateljski meč sa reprezentacijom Albanije... Banditi, titoisti nisu krili prioritete.
  • Generic placeholder image
    Mladen 30.04.2024. 14:51
    Zašto prenosite ovu LAŽ koju udba i dalje protura da su komunjare “oslobodili” logor Jasenovac i da su “gonili” ustaše i naciste?!
    Proboj preživjelih logoraša je bio 22 aprila 1945 godine , ta 45 tzv divizija je samo ušetala 7 dana nakon proboja i povlačenja ustaša ( povlačili se zajedno sa nacistima u Austriju- Pavelić je tada u Austriji mogao biti ubijen ali je imao dogovor sa bratom Brozom da mirno ide za Argentinu)-nacisti su da bi omogućili lagano povlačenje formirali Sremski front kao branu Sovjetima a ona bitanga broz to iskoristio da pošalje 60000 Srpske omladine od 16-18 godina pohvatane u Srbiji da budu pobijena na Sremskom frontu ( jurišali preko čistine od par kilometara na naciste! ). Na kraju se nacisti povukli a komunjare proglasile pad Sremskog fronta. Koji monstrumi.
  • Generic placeholder image
    Vera 30.04.2024. 12:15
    Jasenovac ni danas nije slobodan. U rukama je nasljednika onih koji su ga i formirali. Ni danas Srbi tamo ne mogu doći slobodno, upaliti svijeću i pomoliti se za duše stradalnika, treba dozvola proustaške administracije koja upravlja logorom! Arhivska građa je "uredno arhvirana i zaključana u skladištu" tako da i oni malobrojni koji uđu u taj kopleks zla, malo šta imaju vidjeti!
Povezane vijesti
"Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina
Preminula baka Draga - jasenovačka logorašica Preminula baka Draga - jasenovačka logorašica
Najčitanije
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    19h 17m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    9h 13m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    21h 4m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    16h 44m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    20h 4m
    0