На данашњи дан прије 79 година ослобођен Јасеновац

30.04.2024. 08:44
4
ИЗВОР: srna.rs

Дијелови 45. дивизије Југословенске армије, који су прогонили већ разбијене њемачке и хрватске јединице, на данашњи дан 1945. године ослободили су усташки концентрациони логор „Јасеновац“, у коме је убијено на стотине хиљада махом Срба, Јевреја и Рома, али и припадника других нација.

Kонцентрациони логор Јасеновац је био највећи логор смрти у тадашњој Независној Држави Хрватској, на простору окупиране Југославије за вријеме Другог свјетског рата.

Формиран је у августу 1941. године у околини истоименог градића, а уништиле су га усташе априла 1945. године, да би сакриле своје злочине.

„Радни логор Јасеновац“, како га назива хрватска државна администрација, био је стратиште за Србе, Роме и Јевреје, свих узраста, полова, старосних доби, социјалних, образовних и других профила, као и за партизане, помагаче и симпатизере Срба, Рома и Јевреја.

Систем логора Јасеновац је био злогласан по варварским методама и великом броју жртава.

Логор Јасеновац је био први систематски изграђивани логорски комплекс на територији Независне Државе Хрватске, једини који је непрекидно дјеловао све до краја њеног постојања.

Јасеновац је био највећи логор и по простору који је заузимао, по броју логораша који су кроз њега прошли и по броју жртава које су у њему страдале. У њега су се упућивали не само мушкарци, него и жене и дјеца.

Систем концентрационих логора Јасеновац осмислио је Вјекослав Лубурић, који је био и његов први командант.

Историчар специјализован за Холокауст Гидеон Грајф, аутор изузетно значајне монографије „Јасеновац – Аушвиц Балкана – Усташка империја окрутности“ истиче да је „Јасеновац балкански Аушвиц“.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  KPJ 02.05.2024. 02:05
  A gdje su bili naši Četnici da oslobađaju?! U Njemačkoj, a "najbolji" u Americi...?
 • Generic placeholder image
  Srboljub 30.04.2024. 22:34
  Pravilni komentari, ustaše su dočekali braću sa petokrakom i uredno im predali logor. Nikakve borbe za oslobođenje Jasenovca nije bilo. Partizanski banditi su čekali da se sakrije što više dokaza. Isti dan oslobođenje rajhstaga i Jasenovca, i isti dan putovanje fudbalera iz Beograda na prijateljski meč sa reprezentacijom Albanije... Banditi, titoisti nisu krili prioritete.
 • Generic placeholder image
  Mladen 30.04.2024. 14:51
  Зашто преносите ову ЛАЖ коју удба и даље протура да су комуњаре “ослободили” логор Јасеновац и да су “гонили” усташе и нацисте?!
  Пробој преживјелих логораша је био 22 априла 1945 године , та 45 тзв дивизија је само ушетала 7 дана након пробоја и повлачења усташа ( повлачили се заједно са нацистима у Аустрију- Павелић је тада у Аустрији могао бити убијен али је имао договор са братом Брозом да мирно иде за Аргентину)-нацисти су да би омогућили лагано повлачење формирали Сремски фронт као брану Совјетима а она битанга броз то искористио да пошаље 60000 Српске омладине од 16-18 година похватане у Србији да буду побијена на Сремском фронту ( јуришали преко чистине од пар километара на нацисте! ). На крају се нацисти повукли а комуњаре прогласиле пад Сремског фронта. Који монструми.
 • Generic placeholder image
  Вера 30.04.2024. 12:15
  Јасеновац ни данас није слободан. У рукама је насљедника оних који су га и формирали. Ни данас Срби тамо не могу доћи слободно, упалити свијећу и помолити се за душе страдалника, треба дозвола проусташке администрације која управља логором! Архивска грађа је "уредно архвирана и закључана у складишту" тако да и они малобројни који уђу у тај коплекс зла, мало шта имају видјети!
Повезане вијести
Козара и Поткозарје - Српски Зид плача Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац
Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a
Најчитаније
 • Ватрогасци из Источног Сарајева потресном поруком опростили се од младог колеге
  22h 3m
  0
 • Убијене двије особе, једна повријеђена
  10h 32m
  0
 • Др Владимир Радовић нови специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“
  17h 3m
  6
 • Мостарка има рак који је метастазирао, а и супруг јој је тешко болестан: Помозимо јој у лијечењу
  21h 18m
  0
 • Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље
  11h 34m
  2