Na djelu plan protjerivanja svega srpskog

18.08.2023. 19:45
1
IZVOR: srna.rs

Prištinska policija dobila je nalog nelegalnog gradonačelnika opštine sjeverna /Kosovska/ Mitrovica da isprazni sve objekte u vlasništvu opštine u kojima rade "paralelne srpske institucije" što u Srpskoj listi ocjenjuju kao dio plana protjerivanja svega srpskog sa Kosova i Metohije.

Policija samoproglašenog Kosova ostavila je danas naredbu zaposlenima u pokrajinskom Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja i radnicima Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga da do ponedjeljka, 21. avgusta, napuste zgradu u Bošnjačkoj mahali u sjevernom dijelu grada.

- Ovo je očigledno početak daljeg maltretiranja građana jer se na spisku objekata koje kosovske institucije smatraju svojim nalaze i zgrade u kojima su smešteni bolnica, dom zdravlja, škole, fakulteti, univerzitet - upozoravaju iz Srpske liste.

Iz Srpske liste su ocijenili da je današnja prijetnja dio plana protjerivanja svega srpskog sa Kosova i Metohije, oduzimanja prava na rad građanima, ali i onemogućavanje pružanja usluga građanima na Kosovu i Metohiji svih nacionalnosti, koje opstaju zahvaljujući podršci države Srbije putem nadležnih institucija.

- O ovom, ali i o ostalim akcijama uperenim protiv srpskog naroda, obavešteni su glavni pregovarač EU Miroslav Lajčak i drugi međunarodni predstavnici, ali, za sada, nažalost nema reakcije - naveli su iz Srpske liste i zatražili da međunarodna zajednica najhitnije zaustavi akcije kojima se ugrožava mir na sjeveru južne srpske pokrajine.

Srpski policajci neće da budu Kurtijev pendrek protiv svog naroda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da Srbi napuštaju prištinsku policiju jer neće da udaraju na svoje sunarodnike ni da budu pendrek u rukama premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija i ministra unutrašnjih poslova u DŽeljalja Svečlje koji će koristiti protiv Srba.

Komentarišući Kurtijeve i Svečljine tvrdnje da policajci srpske nacionalnostri odlaze iz takozvane kosovske policije zbog pritisaka Beograda, Petković je ukazao da bi njima dvojici bilo bolje da se pozabave narkodilerima iz redova njihove stranke Samoopredjeljenje, nego što iznose takve optužbe.

- Beograd ne pritiska Srbe da donose odluke o tome gde će raditi, niti kako će živeti, ali ono što je izvesno jeste da Srbi na severu kosovsku policiju doživljavaju kao okupatorsku silu u kojoj ne žele da rade protiv svog naroda - naveo je Petković u današnjem saopštenju za javnost.

Prema njegovim riječima, Srbima na Kosovu i Metohiji još odzvanja poruka Aljbina Kurtija da je kosovska policija nastavak i nasljednik terorističke takozvane OVK i zato nikoga ne treba da čudi da Srbi ne žele da rade u Kurtijevim institucijama.

- Dobro je poznato da je Kurti želeo i da se na brojnim adresama hvalio kako će da `popuni bezbednosni vakuum na severu`, angažujući sebi podobne Srbe i agitatore, ali su mu Srbi još jednom odgovorili da neće ni njega, ni njegovu takozvanu kosovsku policiju - naveo je Petković.

On je ocijenio da Kurti zato sada pokušava da opravda svoj neuspjeh i nađe alibi za fijasko pred međunarodnom zajednicom tako što optužuje Beograd da stoji iza nekakvih pritisaka.

Petković je istakao da su policajci sa sjevera Kurtiju i Svečlji jasno poručili da neće da budu njihov pendrek protiv Srba još 5. novembra prošle godine, kada su napustili takozvanu kosovsku policiju jer nisu željeli da svojim sugrađanima pišu kazne za srpske tablice.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krsto 22.08.2023. 08:09
    Da skoro 2 miliona Albanaca zele da protjeraju to malo Srba na tzv sjeveru trebalo bi im mozda sat vremena ili.manje.To se ne desava na samo zahvaljujici NATO paktu KFORU I kosovskoj policiji vec I zato sto niko nikoga ne zeli da protjera s Kosova..A to sto AV zeli da napravi neku novu RS samo za Srbe na Kosovu e od toga nema nista... srpske zastave sirom Kosova ne smetaju nikome..Mozete ih vidjeti I u Pristiini..Ali provokacije su zabranjene
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić
Obilježen Đurđevdan u Prizrenu Obilježen Đurđevdan u Prizrenu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    14h 35m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    14h 40m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    15h 32m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    15h 46m
    0
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    9h 8m
    0