На дјелу план протјеривања свега српског

18.08.2023. 19:45
1
ИЗВОР: srna.rs

Приштинска полиција добила је налог нелегалног градоначелника општине сјеверна /Косовска/ Митровица да испразни све објекте у власништву општине у којима раде "паралелне српске институције" што у Српској листи оцјењују као дио плана протјеривања свега српског са Косова и Метохије.

Полиција самопроглашеног Косова оставила је данас наредбу запосленима у покрајинском Фонду пензијско-инвалидског осигурања и радницима Косовско-митровачког управног округа да до понедјељка, 21. августа, напусте зграду у Бошњачкој махали у сјеверном дијелу града.

- Ово је очигледно почетак даљег малтретирања грађана јер се на списку објеката које косовске институције сматрају својим налазе и зграде у којима су смештени болница, дом здравља, школе, факултети, универзитет - упозоравају из Српске листе.

Из Српске листе су оцијенили да је данашња пријетња дио плана протјеривања свега српског са Косова и Метохије, одузимања права на рад грађанима, али и онемогућавање пружања услуга грађанима на Косову и Метохији свих националности, које опстају захваљујући подршци државе Србије путем надлежних институција.

- О овом, али и о осталим акцијама упереним против српског народа, обавештени су главни преговарач ЕУ Мирослав Лајчак и други међународни представници, али, за сада, нажалост нема реакције - навели су из Српске листе и затражили да међународна заједница најхитније заустави акције којима се угрожава мир на сјеверу јужне српске покрајине.

Српски полицајци неће да буду Куртијев пендрек против свог народа

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да Срби напуштају приштинску полицију јер неће да ударају на своје сународнике ни да буду пендрек у рукама премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија и министра унутрашњих послова у ДЖељаља Свечље који ће користити против Срба.

Коментаришући Куртијеве и Свечљине тврдње да полицајци српске националностри одлазе из такозване косовске полиције због притисака Београда, Петковић је указао да би њима двојици било боље да се позабаве наркодилерима из редова њихове странке Самоопредјељење, него што износе такве оптужбе.

- Београд не притиска Србе да доносе одлуке о томе где ће радити, нити како ће живети, али оно што је извесно јесте да Срби на северу косовску полицију доживљавају као окупаторску силу у којој не желе да раде против свог народа - навео је Петковић у данашњем саопштењу за јавност.

Према његовим ријечима, Србима на Косову и Метохији још одзвања порука Аљбина Куртија да је косовска полиција наставак и насљедник терористичке такозване ОВК и зато никога не треба да чуди да Срби не желе да раде у Куртијевим институцијама.

- Добро је познато да је Курти желео и да се на бројним адресама хвалио како ће да `попуни безбедносни вакуум на северу`, ангажујући себи подобне Србе и агитаторе, али су му Срби још једном одговорили да неће ни њега, ни његову такозвану косовску полицију - навео је Петковић.

Он је оцијенио да Курти зато сада покушава да оправда свој неуспјех и нађе алиби за фијаско пред међународном заједницом тако што оптужује Београд да стоји иза некаквих притисака.

Петковић је истакао да су полицајци са сјевера Куртију и Свечљи јасно поручили да неће да буду њихов пендрек против Срба још 5. новембра прошле године, када су напустили такозвану косовску полицију јер нису жељели да својим суграђанима пишу казне за српске таблице.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krsto 22.08.2023. 08:09
    Da skoro 2 miliona Albanaca zele da protjeraju to malo Srba na tzv sjeveru trebalo bi im mozda sat vremena ili.manje.To se ne desava na samo zahvaljujici NATO paktu KFORU I kosovskoj policiji vec I zato sto niko nikoga ne zeli da protjera s Kosova..A to sto AV zeli da napravi neku novu RS samo za Srbe na Kosovu e od toga nema nista... srpske zastave sirom Kosova ne smetaju nikome..Mozete ih vidjeti I u Pristiini..Ali provokacije su zabranjene
Повезане вијести
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    12h 55m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    8h 52m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    14h 59m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    12h 13m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    11h 11m
    0