Na lijekove otišlo 33,6 miliona KM

27.07.2023. 08:49
0
IZVOR: glassrpske.com

Stanovnici Srpske su u prvih pola godine popili lijekove u vrijednosti 33,6 miliona KM, a ljekari, koji su u prosjeku dnevno izdavali oko 15.500 recepata, kažu da su potrebe za medikamentima još veće jer je stanovništvo sve starije.

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pokazuju da je za šest mjeseci ove godine izdato više recepata nego u istom periodu lani kada je ispisano 2,73 miliona recepata za lijekove vrijedne ukupno 31,3 miliona KM.

- Od 2,82 miliona recepata koji su ispisani u proteklih šest mjeseci najčešće je ispisan metformin, medikament koji se koristi u liječenju dijabetes melitusa tipa dva - istakli su u Fondu.

Iz Fonda ističu da se lista lijekova ažurira kontinuirano u skladu sa potrebama i finansijskim mogućnostima.

- Za lijekove koji se nalaze na listi A osiguranici plaćaju participaciju, ukoliko nisu oslobođeni plaćanja te obaveze, dok za lijekove sa liste B sva osigurana lica plaćaju 50 odsto cijene tih lijekova - podsjetili su u Fondu.

Doktorica porodične medicine iz Banjaluke Milijana Stanković istakla je za “Glas Srpske” da bi trebalo uraditi reviziju postojeće liste lijekova koji se izdaju na recept i analizirati budžet za te namjene, imajući u vidu da se stalno povećava broj pacijenata, a samim tim i troškovi rastu.

- U posljednje vrijeme na listu dolaze sve moderniji lijekovi, koji su i skuplji te samim tim iziskuju veće troškove kako Fondu, tako i pacijentima. Nerijetko nam dolaze pacijenti kojima su propisani savremeniji lijekovi i traže neku jeftiniju varijantu. Malo ko, primjera radi, od penzionera može da izdvoji više od 100 KM mjesečno za neki lijek koji nije na listi, koliko god on bio efikasan - kazala je Stankovićeva.

Dodala je da na listi lijekova Fonda zdravstva ima i onih koji koštaju po tri, četiri ili pet maraka, što je prihvatljivo za pacijente.

- Međutim, van liste postoje lijekovi koji su bolji i učinkovitiji, oni koštaju dosta više, a ljekari ih zbog efikasnosti masovno propisuju - rekla je Stankovićeva.

Prema njenim riječima, ograničenja u izdavanju recepata za lijekove poput antibiotika, leksilijuma i bensedina, koju su u narodu vrlo popularni, stavilo je pod kontrolu upotrebu ovih medikamenata.

- Nažalost, kod nas je i dalje mnogo lijekova koji se vode kao dodaci prehrani i dostupni su svim stanovnicima. Međutim, dešava se da pacijenti gledaju reklame i uzimaju te lijekove na svoju ruku, za koje se ispostavi da nisu efikasni pa onda dolaze kod nas po savjet - rekla je Stankovićeva, dodajući da većina tih lijekova ne šteti, ali pacijenti novac troše uzalud. 

Direktor Doma zdravlja Doboj Vladimir Marković kazao je da je i u ovoj zdravstvenoj ustanovi evidentan veći broj ispisanih recepata ove godine u odnosu na isti period lani.

- Trošak za te namjene ove godine je veći za 20.000 u odnosu na lani, a otprilike tolika razlika je bila i prošle godine u odnosu na 2021. - kazao je Marković i dodao da je nacija sve starija, zbog čega je i potreba za lijekovima sve veća.

Lista

Iz Fonda zdravstva podsjećaju da je oboljelima od rijetkih bolesti od juna omogućeno da na recept dobijaju hranu za posebne medicinske namjene jer je počela sa primjenom izmijenjena lista lijekova koji se izdaju na recept.

Dodali su da je i u februaru ove godine uvršteno 12 lijekova na listu A1 lijekova koji se izdaju na recept, takođe, za oboljele od rijetkih bolesti i pojedina druga teška oboljenja.

Piše: Danijela Bajić

Komentari 0
Povezane vijesti
Najstariji mladoženja u Srpskoj imao 89 godina Najstariji mladoženja u Srpskoj imao 89 godina
Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
Počela isplata penzija Počela isplata penzija
Najčitanije
 • Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH
  20h 17m
  8
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  2h 14m
  0
 • Opština Istočno Novo Sarajevo organizuje podjelu novogodišnjih paketića
  23h 45m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  8h 28m
  2
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  3h 44m
  1