Na likovnom saborovanju "Pogled" nastalo 19 umjetničkih slika

27.06.2022. 18:50
0
IZVOR: srna.rs

U Domu kulture na Han Pijesku danas je organizovana postavka 19 slika nastalih na drugom sazivu likovnog saborovanja "Pogled", povodom obilježavanja Vidovdana.

Direktor Centra za omladinu i sport "Pogled" Tatjana Janjić rekla je Srni da ova umjetnička djela ostaju u vlasništvu Galerije na Han Pijesku i da je njihova stalna postavka dodatno obogaćena.

Ona je istakla da je, osim devet umjetnika iz Bijeljine, u okviru ovogodišnjeg saborovanja slikao mladi umjetnik Miloš Lučić, srednjoškolac sa Han Pijeska.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika "Sveti Luka" iz Bijeljine Panto Pantić rekao je da je prošle godine na početku ovog saborovanja izradio logo kolonije na kojem su predstavljena sva prepoznatljiva obilježja ove opštine.

On je dodao da su slikari iz Bijeljine bili smješteni u restoranu "Pogled" kod Han Pijeska, u čijem se okruženju umjetnici stvarali prvog dana saborovanja, a drugog dana su se bavili motivima u blizini planinarske kolibe ovdašnjeg Planinarskog društva "Javor-Sunčana planina" u selu Kusače.

- Kolonija je pravi način promocije ukupnog potencijala jedne opštine i može na najbolji način da se prenese lijepa slika o Han Pijesku i drugim mjestima, pogotovo što naslikani motivi ostaju ustanovi koja organizuje slikarski sabor, što može da privuče turiste, ljubitelje umjetnosti i posjetioce kulturnih dešavanja - naveo je Pantić.

Akademski grafičar Milijanko Miholjčić iz Bijeljine, koji već drugu godinu dolazi na Han Pijesak istim povodom, rekao je da je inpresioniran gostoprimstvom, sredinom i ukupnim ambijentom u kojem je imao priliku da slika u protekla dva dana.

Zbog učešća na bijenalu u Bijeljini njegovi prijatelji iz Udruženja "Sveti Luka" vraćaju se kući uskraćeni za izlet, koji je organizator saborovanja predložio kao znak zahvalnosti za dosta dobrih radova nastalih u kratkom periodu.

Ukupan ugođaj na postavci slika nastalih na saborovanju upotpunili su Luka Novosel svirkom na harmonici i Draško Spasojević virtuoz na fruli.

Učesnici likovnog saborovanja posjetili su Narodnu biblioteku "Branko Čučak".

Obilježavanje Vidovdana na Han Pijesku nastavlja se večerašnjim bogosluženjem u Crkvi Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Za sutra je u Centru za omladinu i sport "Pogled" u saradnji sa vrtićem "Diana Budisavljević" predviđen mali zabavni program ispred zgrade opštine Han Pijesak "Šetnja bubamara i pčelica".

Organizator likovnog saborovanja je lokalni Centar za omladinu i sport "Pogled".

Komentari 0
Povezane vijesti
“Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću “Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću
Počinju "Čučkovi književni susreti" Počinju "Čučkovi književni susreti"
"Čučkovi književni susreti" u petak i subotu "Čučkovi književni susreti" u petak i subotu
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    6h 48m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    3h 59m
    3
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    19h 45m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    18h 7m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    20h 21m
    3