Na "Malom Zejtinliku" sutra nekoliko hiljada ljudi za Velike zadušnice

25.02.2022. 10:26
1
IZVOR: Srna

Kod Centralnog krsta na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu će danas biti služen pomen i prelivanje grobove svih srpskih boraca sahranjenih na ovom spomen-kompleksu, rekao je Srni protojerej-stavrofor Zlatko Bogdanović, starješina Crkvene opštine Sokolac.

Pomen će biti služen danas u 16.00 časova povodom sutrašnjih Velikih zadušnica.

On je naveo da će u crkvi Svete Petke na "Malom Zejtinliku" Sveta liturgija biti služena od 9.00 časova, a potom i pomen za upokojene. U Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu sutra će biti služen pomen pokojnicima od 9.00 časova.

Na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" sutra se očekuje dolazak nekoliko hiljada ljudi, bliskih srodnika, članova porodica, rodbine, prijatelja i saboraca da zapale svijeće i polože cvijeće na grobove poginulih srpskih boraca i civila.

Na ovom spomen-kompleksu sahranjeno je gotovo 1.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u minulom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

I ove, kao i svake godine od 1996. okupiće se rodbina i prijatelji upokojenih iz svih krajeva Republike Srpske i Srbije.

Vojničko spomen-groblje u Sokocu nastalo je u januaru 1996. godine, kada je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma o miru u BiH počeo egzodus 150.000 Srba iz Vogošće, Grbavice, Dobrinje, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Ilijaša i drugih naselja iz okoline Sarajeva, koja su do tada bili pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Bježeći iz svojih kuća i sa imanja sarajevski Srbi su sa sobom ponijeli i svoje mrtve i sahranili ih na ovoj lokaciji.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Neven 2 25.02.2022. 18:39
    I dalje u tekstu pise mezari zar nije grobovi Srpskih vojnika.
Povezane vijesti
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    18h 0m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    16h 14m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    14h 4m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    6h 29m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    17h 19m
    0