Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika

25.04.2024. 11:16
0
IZVOR: srna.rs

Na tradicionalnoj planinarskoj manifestaciji "Vrhovima Romanije - Osmi proljećni pohod na Veliki Lupoglav", u nedjelju, 28. aprila, na Romaniji se očekuje 200 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/ i Srbije, najavili su iz Planinarskog društva "Glasinac" sa Sokoca.

Sekretar Planinarskog društva "Glasinac" Vera Mijatović rekla je Srni da je mjesto okupljanja lokacija Nadromanija kod Planinarskog doma "Crvene stijene" u 9.00 časova, a potom će se kolona planinara se uputiti hajdučkom stazom Starine Novaka ka najvišem vrhu Romanije Veliki Lupoglav /1.652 metra nadmorske visine/.

Ona je dodala bi uslovi, prema najavljenoj vremenskoj prognozi, trebali biti proljećni.

Prema njenim riječima, sa vidikovca romanijskih stijena planinari će na stazi dugačkoj 15 kilometara proći pored Čeremidžića koliba, kroz crnogoričnu šumu, do Ždrijela, lokacije gdje se otvara vidik na okolne planine, mokranjsku kotlinu i Crvene stijene, zatim vijugavom šumskom stazom, rubom stijena, prema Orlovoj i stijeni Gavranka, a nakon odmora ka Litici i Dobroj vodi, do krajnjeg odredišta Veliki Lupoglav.

Mijatovićeva je istakla da se očekuje oko 200 učesnika iz Republike Srpske, FBiH, te da su se najavili i gosti iz Srbije, članovi Kluba planinara iz Zrenjanina i Planinarskog društva "Pokreni se" iz Krupnja.

- Planinari su spremni za organizaciju, ali i za cjelodnevnu šetnju kako bi na svoj način svečano pozdravili dolazak proljeća i praznika Cvijeti - naglasila je Mijatovićeva.

Ona je podsjetila da je Proljećni pohod na Veliki Lupoglav samo je jedna od brojnih privlačnih aktivnosti, koje planinarsko društvo "Glasinac" realizuje.

Osnovni cilj ove lijepe tradicije je, kako kaže, promocija turističkih potencijala Romanije, kao i zdravog načina života, te širenje prijateljskih veza sa sličnim društvima u regionu i pojedincima – ljubiteljima prirode i rekreacije.

Mijatoviećva je pozvala sve zaintresovane ljubitelje prirode, aktivne planinare i rekreativce koji se do sad nisu prijavili za pohod, ali i građane Sokoca da im se pridruže kako bi zajedno poslali poruku sa "Hajdučke gore" koja je prostor velike ljepote i privlačnosti da je boravak u prirodi od neprocjenljivog značaja za zdravlje.

Organizator manifestaciji "Vrhovima Romanije - Osmi proljećni pohod na Veliki Lupoglav" je Planinarsko društvo "Glasinac" sa Sokoca.

Komentari 0
Povezane vijesti
Grupa planinara iz Srpske osvojila najviši vrh Španije Grupa planinara iz Srpske osvojila najviši vrh Španije
U Planinarskom društvu "Glasinac" još jedan osposobljen vodič U Planinarskom društvu "Glasinac" još jedan osposobljen vodič
Proljećni pohod "Vrhovima Romanije" okupio oko 200 planinara (VIDEO) Proljećni pohod "Vrhovima Romanije" okupio oko 200 planinara (VIDEO)
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 17m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    4h 15m
    14
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    12h 41m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    10h 56m
    13
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    12h 35m
    0