Na Univerzitet u Istočnom Sarajevu planiran upis 1.693 studenta

14.06.2022. 12:08
1
IZVOR: katera.news

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 8. juna raspisan je konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2022/2023. godini.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić pozvao je svršene srednjoškolce da upišu ovaj univerzitet, jer na njemu radi izuzetno kvalitetan kadar.

- Posebno sam zadovoljan ovogodiškom upisnom kampanjom fakulteta i  Univerziteta, i mislim da je bila jako kvalitetna i najbolja do sada. Sa nestrpljenjem čemamo upis i prijemne ispite pa da vidimo rezultate – rekao je Kulić.

Prema njegovim riječima, postoji strepnja zbog demografskog prilika i migracija studenata posebno iz Hercegovine prema univerzitetima u okruženju.

Kulić je istakao da je na 49 studijskih programa planiran upis 1.693 studenta prvog ciklusa studija, i to 1.231 na budžet, 224 samofinansirajuća, 141 strani državljanin i 97 vanrednih.

Slika

Foto: katera.news

- Ove godine smo raspisali konkurs za upis prve generacije studenata na studijski program Agromediteranska proizvodnja. Iako licenciran 2013/2014. godine, zbog slabe zainteresovanosti nikada nismo upisali nijednu generaciju, a ove godine to planiramo – rekao je Kulić.

Kada je riječ o drugom ciklusu studija, rekao je Kulić, planiran je upis 889 studenata, od kojih 433 na budžet, 239 samofinansirajućih, 141 vanredni, te 76 stranih državljana.

On dodaje da je na treći ciklus studija na 11 programa moguć upis 91 kandidata, od kojih 66 može biti upisano na samofinansiranje, a u planu je da se upiše 25 stranih državljana.

- U proceduri je realizacija šest novih studijskih programa na trećem ciklusu studija i to na Bogoslovskom fakultetu u Foči, Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, Ekonomskom fakultetu u Palama, Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini i dva studijska programa na Fakultetu za proizvodnju i menadžmentu – istakao je Kulić napominjući da će se ovi studijski programu realizovati u školskoj 2023/24.

Prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija na svim organizacionim jedinicima Univerziteta u Istočnom Sarajevu počinje 20. juna, a završava se 24. juna.

- Polaganje prijemnog ispita biće obavljeno 27. juna na svim fakultetima osim na Medicinskom, Muzičkoj akademiji i Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu na kojima je prijemni ispit planiran 27. i 28. juna – rekao je Kulić.

On je objasnio da će rezultati prijemnih ispita biti objavljeni 29. juna, te da će upis početi 4, a završiti 8. jula.

Kako je pojasnio Kulić, upis prijem dokumenata na drugi, ali i treći ciklus studija, počinje od 20. juna do 21. oktobra, a 23. oktobra je prijemni ispit, nakon čega slijedi upis primljenih kandidata.

- Veći upis studenata očekujemo na Medicinskom fakultetu, na stomatologiji za strane studente na engleskom jeziku, ali i na Elektrotehničkom fakultetu, Mašinskom, te Likovnoj akademiji u Trebinju, ali i na drugim fakultetima, koji su imali pripremnu nastavu za upis studenata – rekao je Kulić.

Kulić je dodao da ne postoji nijedan razlog za odlazak studenata na neki od univerziteta u okruženju, jer na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu mogu dobiti adekvatno, kvalitetno obrazovanje.

- Pažnju, poštovanje i posvećenost sigurno neće dobiti ni na jednom univerzitetu u regiji – zaključio je Kulić.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Obrazovan 14.06.2022. 14:21
    Nemojte, djeco, da se upisujete na ovaj ali ni na bilo koji drugi univerzitet. Jer će vam ovakvi biti rektori, a ovakvi rektori će vas isporučiti da budete obrazovane sluge neobrazovanim ili pseudoobrazovanim primitivcima i kriminalcima rumenih obraza i znojavih pazuha. Zato, djeco, što ste naučili krajem srednje, naučili ste. Idite, budite vozači, rezači, brentaši, siledžije, panduri, dileri droge, smuljajte neku kafanu, apartman, radnju jer tako možete da kradete državu, narod i sebe do mile volje... O šta vam je da budete visokoobrazovani ljudi (čast advokatima i sudijama, da nije njih takvi kakvi jesu, ne bi bilo ni ovakve nam države) pa da se cijeli život jedete što ste pošteno učili za odgovorne i složene poslove koje će vam poluobrazovani plaćati manje nego da ste kočijaš koji konjima izvlači šumu... I još da se morate zbog vaše karijere seliti po bijelom svijetu... Ma, hajte, djeco, lakše je krasti, vjerujte mi...
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    8h 37m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 21m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    23h 34m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    19h 48m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    2h 6m
    0