На Универзитет у Источном Сарајеву планиран упис 1.693 студента

14.06.2022. 12:08
1
ИЗВОР: katera.news

На Универзитету у Источном Сарајеву 8. јуна расписан je конкурс за упис студената у прву годину првог, другог и трећег циклуса студија у академској 2022/2023. години.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић позвао је свршене средњошколце да упишу овај универзитет, јер на њему ради изузетно квалитетан кадар.

- Посебно сам задовољан овогодишком уписном кампањом факултета и  Универзитета, и мислим да је била јако квалитетна и најбоља до сада. Са нестрпљењем чемамо упис и пријемне испите па да видимо резултате – рекао је Кулић.

Према његовим ријечима, постоји стрепња због демографског прилика и миграција студената посебно из Херцеговине према универзитетима у окружењу.

Кулић је истакао да је на 49 студијских програма планиран упис 1.693 студента првог циклуса студија, и то 1.231 на буџет, 224 самофинансирајућа, 141 страни држављанин и 97 ванредних.

Слика

Фото: katera.news

- Ове године смо расписали конкурс за упис прве генерације студената на студијски програм Агромедитеранска производња. Иако лиценциран 2013/2014. године, због слабе заинтересованости никада нисмо уписали ниједну генерацију, а ове године то планирамо – рекао је Кулић.

Када је ријеч о другом циклусу студија, рекао је Кулић, планиран је упис 889 студената, од којих 433 на буџет, 239 самофинансирајућих, 141 ванредни, те 76 страних држављана.

Он додаје да је на трећи циклус студија на 11 програма могућ упис 91 кандидата, од којих 66 може бити уписано на самофинансирање, а у плану је да се упише 25 страних држављана.

- У процедури је реализација шест нових студијских програма на трећем циклусу студија и то на Богословском факултету у Фочи, Музичкој академији у Источном Сарајеву, Економском факултету у Палама, Факултету пословне економије у Бијељини и два студијска програма на Факултету за производњу и менаџменту – истакао је Кулић напомињући да ће се ови студијски програму реализовати у школској 2023/24.

Пријављивање кандидата за упис у прву годину првог циклуса студија на свим организационим јединицима Универзитета у Источном Сарајеву почиње 20. јуна, а завршава се 24. јуна.

- Полагање пријемног испита биће обављено 27. јуна на свим факултетима осим на Медицинском, Музичкој академији и Академији ликовних умјетности Универзитета у Источном Сарајеву на којима је пријемни испит планиран 27. и 28. јуна – рекао је Кулић.

Он је објаснио да ће резултати пријемних испита бити објављени 29. јуна, те да ће упис почети 4, а завршити 8. јула.

Како је појаснио Кулић, упис пријем докумената на други, али и трећи циклус студија, почиње од 20. јуна до 21. октобра, а 23. октобра је пријемни испит, након чега слиједи упис примљених кандидата.

- Већи упис студената очекујемо на Медицинском факултету, на стоматологији за стране студенте на енглеском језику, али и на Електротехничком факултету, Машинском, те Ликовној академији у Требињу, али и на другим факултетима, који су имали припремну наставу за упис студената – рекао је Кулић.

Кулић је додао да не постоји ниједан разлог за одлазак студената на неки од универзитета у окружењу, јер на Универзитету у Источном Сарајеву могу добити адекватно, квалитетно образовање.

- Пажњу, поштовање и посвећеност сигурно неће добити ни на једном универзитету у регији – закључио је Кулић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Obrazovan 14.06.2022. 14:21
    Nemojte, djeco, da se upisujete na ovaj ali ni na bilo koji drugi univerzitet. Jer će vam ovakvi biti rektori, a ovakvi rektori će vas isporučiti da budete obrazovane sluge neobrazovanim ili pseudoobrazovanim primitivcima i kriminalcima rumenih obraza i znojavih pazuha. Zato, djeco, što ste naučili krajem srednje, naučili ste. Idite, budite vozači, rezači, brentaši, siledžije, panduri, dileri droge, smuljajte neku kafanu, apartman, radnju jer tako možete da kradete državu, narod i sebe do mile volje... O šta vam je da budete visokoobrazovani ljudi (čast advokatima i sudijama, da nije njih takvi kakvi jesu, ne bi bilo ni ovakve nam države) pa da se cijeli život jedete što ste pošteno učili za odgovorne i složene poslove koje će vam poluobrazovani plaćati manje nego da ste kočijaš koji konjima izvlači šumu... I još da se morate zbog vaše karijere seliti po bijelom svijetu... Ma, hajte, djeco, lakše je krasti, vjerujte mi...
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 1m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 34m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 15m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 15m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 5m
    0