Na vjeri u Boga zasniva se postojanost srpskog naroda

15.05.2022. 19:36
0
IZVOR: srna.rs

Vjera u Boga je ono na čemu se zasniva zdravlje i postojanost srpskog naroda, rekao je danas Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije u Sremskim Karlovcima gdje prisustvuje proslavi stogodišnjice vaspostavljanja Srpske patrijaršije.

Bez vjere, kako je istakao, srpski narod nije ono što jeste, bez vjere ne postoji.

- Može biti da se kreće, ali po definiciji apostola Pavla, kao okrečen grob, tj. kreće se, bitiše, ali ne daje plodove u skladu sa darovima koje je dobio od Boga. Zato naš narod jeste u našoj Crkvi. Gde god ima Crkve ima i naroda, ima i jedinstva - rekao je patrijarh.

Srpski patrijarh Porfirije u besjedi je istakao da je Jevanđelje Hristovo za nas sistem vrijednosti po kojem se živi, saopštila je SPC.

- To je večni sistem vrednosti, niti staromodan niti moderan, uvek savremen, večan, neprolazan. Dakle, braćo i sestre, neophodna je vera u to da Gospod može učiniti čudo. Neophodna je naša želja, naša sloboda i već smo oslobođeni od svake bolesti i svakog greha. Vera je ono na čemu se zasniva i zdravlje i postojanost našeg naroda - vera u Gospoda - istakao je patrijarh.

On je naveo da se ljudi često osjećaju da su usamljeni, da nemaju drugog, da nema ko da pomogne, jer su usmjereni na sebe.

- Dakle, mi smo egoisti, najčešće zatvoreni u sebe svojim egoizmom. Ne postoji za nas drugi čovek, druga porodica, drugo selo, drugi grad, drugi narod, druga država, i tako redom. Bog je Bog svih. Jasno je Sveto Pismo: Čovek je stvoren po slici i prilici Božjoj. Svaki čovek! Dakle, braćo i sestre, zasigurno smo doprineli što nema čoveka - rekao je patrijarh.

On je dodao da su se danas sabrali da proslave ujedinjenje svih srpskih crkvenih oblasti, dotad u različitim statusima i jurisdikcijama, u jednu i jedinstvenu Srpsku pravoslavnu crkvu.

Patrijarh je tim povodom služio Svetu arhijerejsku liturgiju u u Sabornom hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Sremskim Karlovcima, jednoj od tri katedre patrijaraha srpskih.

U podne je na gradskom trgu ispred Patrijaraškog dvora i Saborne crkve započela svečana akademija, veoma bogat kulturno-umjetnički progam na kome su nastupili eminentni crkveni horovi, najbolji srpski dramski umjetnici, kulturno-umjetnička društva i učenici Bogoslovije Sveti Arsenije" iz Sremskih Karlovaca.

U Sremski Karlovcima danas je počelo i majsko zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život
Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek
Patrijarh Porfirije: Čuvajmo i živimo predanje Hristovo Patrijarh Porfirije: Čuvajmo i živimo predanje Hristovo
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 2m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    4h 0m
    12
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    12h 26m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    10h 41m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    12h 20m
    0