На вјери у Бога заснива се постојаност српског народа

15.05.2022. 19:36
0
ИЗВОР: srna.rs

Вјера у Бога је оно на чему се заснива здравље и постојаност српског народа, рекао је данас Његова светост патријарх српски Порфирије у Сремским Карловцима гдје присуствује прослави стогодишњице васпостављања Српске патријаршије.

Без вјере, како је истакао, српски народ није оно што јесте, без вјере не постоји.

- Може бити да се креће, али по дефиницији апостола Павла, као окречен гроб, тј. креће се, битише, али не даје плодове у складу са даровима које је добио од Бога. Зато наш народ јесте у нашој Цркви. Где год има Цркве има и народа, има и јединства - рекао је патријарх.

Српски патријарх Порфирије у бесједи је истакао да је Јеванђеље Христово за нас систем вриједности по којем се живи, саопштила је СПЦ.

- То је вечни систем вредности, нити старомодан нити модеран, увек савремен, вечан, непролазан. Дакле, браћо и сестре, неопходна је вера у то да Господ може учинити чудо. Неопходна је наша жеља, наша слобода и већ смо ослобођени од сваке болести и сваког греха. Вера је оно на чему се заснива и здравље и постојаност нашег народа - вера у Господа - истакао је патријарх.

Он је навео да се људи често осјећају да су усамљени, да немају другог, да нема ко да помогне, јер су усмјерени на себе.

- Дакле, ми смо егоисти, најчешће затворени у себе својим егоизмом. Не постоји за нас други човек, друга породица, друго село, други град, други народ, друга држава, и тако редом. Бог је Бог свих. Јасно је Свето Писмо: Човек је створен по слици и прилици Божјој. Сваки човек! Дакле, браћо и сестре, засигурно смо допринели што нема човека - рекао је патријарх.

Он је додао да су се данас сабрали да прославе уједињење свих српских црквених области, дотад у различитим статусима и јурисдикцијама, у једну и јединствену Српску православну цркву.

Патријарх је тим поводом служио Свету архијерејску литургију у у Саборном храму Светог Николаја Мирликијског у Сремским Карловцима, једној од три катедре патријараха српских.

У подне је на градском тргу испред Патријарашког двора и Саборне цркве започела свечана академија, веома богат културно-умјетнички прогам на коме су наступили еминентни црквени хорови, најбољи српски драмски умјетници, културно-умјетничка друштва и ученици Богословије Свети Арсеније" из Сремских Карловаца.

У Сремски Карловцима данас је почело и мајско засједање Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 55m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    23h 9m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 16m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    20h 4m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 46m
    0