Nacrt zakona o pravima boraca povučen iz skupštinske procedure

26.04.2022. 19:38
0
IZVOR: srna.rs

Na zahtjev Vlade Republike Srpske iz skupštinske procedure povučen je Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida i prodica poginulih boraca, saopštio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić.

Šulić je rekao za povlačenje potrebne konsultacije sa radnom grupom.

Sjednica Narodne skupštine je nastavljena je razmatranjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

- Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju definisano je da će predškolske ustanove primjenjivati inovirani Program predškolskog vaspitanja i obrazovanja s obzirom na proces reforme obrazovanja u ovoj oblasti - rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Obrazlažući ovaj akt u Skupštini, Trivićeva je rekla da je tekst ovog zakona usaglašen i sa drugim aktima u Srpskoj, a otklonjene su i nejasnoće uočene u primjeni Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Ona je precizirala da je u Srpskoj 43 javne ustanove predškolskog vaspitanja, te 75 privatnih.

Trivićeva je dodala da je i dalje cilj povećanje obuhvata predškolskim obrazovanjem, kao i povećanje njegovog kvaliteta.

U obrazloženju ovog akta je rečeno da rad u predškolskoj ustanovi ne može obavljati lice koje je pravosnažnom presudom osuđivano za krivična djela učinjena protiv dostojanstva ličnosti, morala, zloupotrebe opojnih sredstava, službene dužnosti, polnog integriteta, zlostavljanja djeteta, polnog i drugog nasilja nad djetetom ili maloljetnim licem.

U zakonskom tekstu se napominje da su njegovim izmjenama preciznije definisani članovi koji se odnose na rad Savjeta za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja.

Poslanici će razmatrati i Nacrt zakona o vanparničnom postupku, Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Manji prinosi dižu cijene voća Manji prinosi dižu cijene voća
Srpska bogatija za 24 bebe Srpska bogatija za 24 bebe
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    16h 48m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    16h 19m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    12h 35m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    16h 42m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    8h 30m
    2