Nacrt zakona o rodnom identitetu ugrožava svetinju života i ljudsko dostojanstvo

11.03.2024. 17:32
0
IZVOR: srna.rs

Nacrt zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja ugrožava duh tradicionalne Crne Gore i kosi se sa postojećim pravnim normama, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ovaj nacrt zakona, kako ističu iz Mitropolije, već u samom naslovu unosi zabrinjavajući ton među sveštenstvo i vjernike Srpske pravoslavne crkve, ali sve ljude koji pogled na svijet izgrađuju na tradicionalnim moralnim vrijednostima.

- Takav pogled na svijet relativizuje Bogom dana određenja ljudske prirode i društvenih odnosa i ugrožava svetinju života i ljudsko dostojanstvo - dodaje se u saopštenju.

Iz Mitropolije su naveli da su besmislene i sulude odredbe ovog nacrta zakona koje predviđaju da dijete sa 15 godina iskazom odredi svoj pol, nasuprot onom koji je dobio od Boga, a preko zakona prirode.

Podsjećaju da važeći državni propisi kažu da djeca do svoje 18 godine nisu punoljetna, a to znači da nisu psiho-socijalno dovoljno sazrela da samostalno donose odluke o sebi, svom životu, i da preuzimaju potpunu odgovornost za svoje postupke.

- Ovaj nacrt, ne samo da ugrožava duh tradicionalne i u Boga vjerujuće Crne Gore, nego se jasno kosi sa postojećim pravnim normama ove države. Prema važećem Porodičnom zakonu, porodica je osnovna zajednica života u kojoj se njeguju i podižu djeca, i roditelji su oni koji se prvenstveno staraju o odgoju i obrazovanju svoje maloljetne djece, pa tek potom – država i društvo - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da državne institucije treba da obezbijede porodici pomoć i podršku u obavljanju njenog prirodnog i tradicionalnog posla, a ne da joj oduzimaju djecu i da umanjuju njenu ulogu u procesu vaspitanja.

Iz Mitropolije najavljuju da će preduzeti sve zakonom propisane radnje da, kako navode, ovu sramotu i bruku udalje iz zone ozbiljnog ljudskog razgovora i odlučivanja.

- Na prvom mjestu pozivamo sve ministre i poslanike u parlamentu koji su pravoslavni hrišćani, a sigurni smo da će nas razumjeti i podržati i oni među njima koji su vjernici drugih monoteističkih vjera i njihove vjerske institucije, da ovaj nacrt stave na mjerilo svojih vjerskih ubjeđenja i moralnih principa, a ne na kantar trenutne materijalne i političke koristi - poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila
Danas Teodorova subota Danas Teodorova subota
Danas Sveti Simeon Mirotočivi Danas Sveti Simeon Mirotočivi
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    6h 1m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    21h 31m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    20h 45m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    21h 2m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    8h 32m
    0