Nacrt zakona o rodnom identitetu ugrožava svetinju života i ljudsko dostojanstvo

11.03.2024. 17:32
0
IZVOR: srna.rs

Nacrt zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja ugrožava duh tradicionalne Crne Gore i kosi se sa postojećim pravnim normama, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ovaj nacrt zakona, kako ističu iz Mitropolije, već u samom naslovu unosi zabrinjavajući ton među sveštenstvo i vjernike Srpske pravoslavne crkve, ali sve ljude koji pogled na svijet izgrađuju na tradicionalnim moralnim vrijednostima.

- Takav pogled na svijet relativizuje Bogom dana određenja ljudske prirode i društvenih odnosa i ugrožava svetinju života i ljudsko dostojanstvo - dodaje se u saopštenju.

Iz Mitropolije su naveli da su besmislene i sulude odredbe ovog nacrta zakona koje predviđaju da dijete sa 15 godina iskazom odredi svoj pol, nasuprot onom koji je dobio od Boga, a preko zakona prirode.

Podsjećaju da važeći državni propisi kažu da djeca do svoje 18 godine nisu punoljetna, a to znači da nisu psiho-socijalno dovoljno sazrela da samostalno donose odluke o sebi, svom životu, i da preuzimaju potpunu odgovornost za svoje postupke.

- Ovaj nacrt, ne samo da ugrožava duh tradicionalne i u Boga vjerujuće Crne Gore, nego se jasno kosi sa postojećim pravnim normama ove države. Prema važećem Porodičnom zakonu, porodica je osnovna zajednica života u kojoj se njeguju i podižu djeca, i roditelji su oni koji se prvenstveno staraju o odgoju i obrazovanju svoje maloljetne djece, pa tek potom – država i društvo - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da državne institucije treba da obezbijede porodici pomoć i podršku u obavljanju njenog prirodnog i tradicionalnog posla, a ne da joj oduzimaju djecu i da umanjuju njenu ulogu u procesu vaspitanja.

Iz Mitropolije najavljuju da će preduzeti sve zakonom propisane radnje da, kako navode, ovu sramotu i bruku udalje iz zone ozbiljnog ljudskog razgovora i odlučivanja.

- Na prvom mjestu pozivamo sve ministre i poslanike u parlamentu koji su pravoslavni hrišćani, a sigurni smo da će nas razumjeti i podržati i oni među njima koji su vjernici drugih monoteističkih vjera i njihove vjerske institucije, da ovaj nacrt stave na mjerilo svojih vjerskih ubjeđenja i moralnih principa, a ne na kantar trenutne materijalne i političke koristi - poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Sveti Timotej i Mavra Danas Sveti Timotej i Mavra
Saopštenje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve Saopštenje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve
Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila
Najčitanije
 • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
  14h 49m
  0
 • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
  14h 56m
  3
 • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
  11h 38m
  0
 • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
  6h 16m
  0
 • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
  6h 48m
  0