Нацрт закона о родном идентитету угрожава светињу живота и људско достојанство

11.03.2024. 17:32
0
ИЗВОР: srna.rs

Нацрт закона о правном препознавању родног идентитета на основу самоодређења угрожава дух традиционалне Црне Горе и коси се са постојећим правним нормама, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Овај нацрт закона, како истичу из Митрополије, већ у самом наслову уноси забрињавајући тон међу свештенство и вјернике Српске православне цркве, али све људе који поглед на свијет изграђују на традиционалним моралним вриједностима.

- Такав поглед на свијет релативизује Богом дана одређења људске природе и друштвених односа и угрожава светињу живота и људско достојанство - додаје се у саопштењу.

Из Митрополије су навели да су бесмислене и сулуде одредбе овог нацрта закона које предвиђају да дијете са 15 година исказом одреди свој пол, насупрот оном који је добио од Бога, а преко закона природе.

Подсјећају да важећи државни прописи кажу да дјеца до своје 18 године нису пунољетна, а то значи да нису психо-социјално довољно сазрела да самостално доносе одлуке о себи, свом животу, и да преузимају потпуну одговорност за своје поступке.

- Овај нацрт, не само да угрожава дух традиционалне и у Бога вјерујуће Црне Горе, него се јасно коси са постојећим правним нормама ове државе. Према важећем Породичном закону, породица је основна заједница живота у којој се његују и подижу дјеца, и родитељи су они који се првенствено старају о одгоју и образовању своје малољетне дјеце, па тек потом – држава и друштво - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да државне институције треба да обезбиједе породици помоћ и подршку у обављању њеног природног и традиционалног посла, а не да јој одузимају дјецу и да умањују њену улогу у процесу васпитања.

Из Митрополије најављују да ће предузети све законом прописане радње да, како наводе, ову срамоту и бруку удаље из зоне озбиљног људског разговора и одлучивања.

- На првом мјесту позивамо све министре и посланике у парламенту који су православни хришћани, а сигурни смо да ће нас разумјети и подржати и они међу њима који су вјерници других монотеистичких вјера и њихове вјерске институције, да овај нацрт ставе на мјерило својих вјерских убјеђења и моралних принципа, а не на кантар тренутне материјалне и политичке користи - поручили су из Митрополије црногорско-приморске.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас пренос моштију Светог Николаја Данас пренос моштију Светог Николаја
Данас Свети Тимотеј и Мавра Данас Свети Тимотеј и Мавра
Саопштење Светог архијерејског сабора Српске православне цркве Саопштење Светог архијерејског сабора Српске православне цркве
Најчитаније
 • Слана бајадера
  13h 7m
  0
 • Злочин у Варварину
  12h 42m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  5h 44m
  1
 • Учествујте у Катерином ФОТО-КОНКУРСУ и освојите вриједне награде!
  7h 41m
  2
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  5h 58m
  0