Najboljem studentu u istoriji Katedre za srspki jezik i književnost Dušanu Pejiću dodijeljena Plaketa „Amblem i zastava Republike Srpske“

18.01.2020. 12:54
0
IZVOR: ues.rs.ba

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom 9. Januara – Dana Republike Srpske, najboljem studentu u istoriji Katedre za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dušanu Pejiću dodijelila je Plaketu “Amblem i zastava Republike Srpske”.

Plaketa “Amblem i zastava Republike Srpske” dodjeljuje se istaknutim pojedincima za lične rezultate i dostignuća kojima se doprinosi opštem napretku, ugledu i afirmaciji Republike Srpske.

Studijski program za srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Palama Dušan je upisao akademske 2015/2016. godine, a studije je okončao 2019.  sa prosjekom ocjena 10, što ga čini jednim od najuspješnijih studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, ali i cijeloj Republici Srpskoj.

Dušan Pejić, koji je osnovnu školu i gimnaziju opšteg smjera završio u Srebrenici kao vukovac i đak generacije, dobitnik je i Plakete Univerziteta u Istočnom Sarajevu za naročit uspjeh u toku studiranja. Ima objavljen jedan naučni rad i trenutno je student drugog ciklusa studija na istom fakultetu. Stipendista je Fonda „Dr Milan Jelić“.

Za vrijeme studiranja pohađao je i Ljetnu školu Akademije „Andrić“ u Višegradu, kao i Školu paleografije u Trebinju, te nekoliko seminara i studijskih putovanja.

Organizator je i učesnik mnogih manifestacija koje su paljanski studenti pripremali različitim povodima, kao što su stogodišnjica pobjede u Velikom ratu, dvjestogodišnjica Vukovog Srpskog rječnika, dvadeset treća godišnjica egzodusa sarajevskih Srba itd.

Osim što je izuzetno uspješan student, Dušan Pejić je jedan od najboljih guslara mlađe generacije u Republici Srpskoj.

Član je Guslarskog društva „Starina Novak“ Pale, kao i KUD-a „Mladost“ Pale. U matičnom guslarskom društvu jedan je od učitelja na školi gusala, a školu gusala je pet godina uspješno vodio i u Srebrenici. Sa guslarima iz ovoga društva snimio je CD sa epskom pjesmom „Krvava Žepa“.

Kao guslar nastupao je širom Srbije i Republike Srpske, kao i u Pragu, na različitim priredbama, humanitarnim koncertima, akademijama, guslarskim večerima itd.

Bavi se i literarnim stvaralaštvom, te je svoje radove, prije svega epske pjesme, objavljivao prvo u đačkim, a kasnije i u časopisima Nova Zora, Gusle, Srebrni vijenac itd.

Za književne tekstove višestruko je nagrađivan na literarnim konkursima, a najznačajnija nagrada jeste prvo mjesto na konkursu Republičkog pedagoškog zavoda RS povodom stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, za esej Gavrilo Princip – borac za slobodu srpskoga naroda. Član je SPKD „Prosvjeta“ u Srebrenici.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    7h 35m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    21h 49m
    0
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    19h 56m
    0
  • Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
    18h 44m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    5h 11m
    0