Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine

15.04.2024. 10:18
0
IZVOR: nezavisne.com

Sve veći broj maloljetnika u Srpskoj boluje od nekog oblika mentalnog poremećaja, a kako ističu psihijatri stigma koja je i dalje prisutna kada se govori o mentalnom zdravlju otežava liječenje najmlađih pacijenata.

Kako su u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kazali za "Nezavisne novine", u 2022. godini zbog poremećaja mentalnog zdravlja u javnim zdravstvenim ustanovama bolnički je liječeno 230 maloljetnika.

 

Kako su naveli u Institutu, najmlađi pacijent je imao svega dvije godine.

Dodali su da su tokom 2022. godine u javnim zdravstvenim ustanovama ambulantno liječena 844 pacijenta uzrasta od rođenja do šest godina, dok je u privatnim ustanovama liječeno 280 pacijenata.

- U javnim zdravstvenim ustanovama ambulantno je liječeno 1.408 pacijenata uzrasta od sedam do 19 godina, dok je u privatnim ustanovama liječeno 207 pacijenata istog uzrasta - naveli su u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

Da raste broj maloljetnika kod kojih je prisutan neki oblik mentalnog problema za "Nezavisne novine" potvrdila je Sanja Jarić, dječji i adolescentni psihijatar u bolnici "Mladen Stojanović" u Prijedoru, koja ističe da kada govorimo o najmlađim pacijentima oni najčešće imaju problema sa govorom.

- Slučajevi iz autističnog spektra su u posljednje vrijeme u velikom porastu. Djeca predškolskog ili mlađeg školskog uzrasta imaju poremećaje ponašanja. Česti su slučajevi i adolescenata koji se samopovređuju - rekla je Jarićeva, dodajući da je u porastu i broj adolescenata koji imaju emocionalne probleme i depresiju.

 

Naglasila je da sve kreće iz porodice, u kojoj se kasno uoče problemi, a i kada se uoče, roditelji nerijetko izbjegavaju odlazak kod psihijatra.

- Roditelji se sve manje bave djecom, a tu je i dostupnost društvenih mreža. Djeca su prepuštena sama sebi i grupama svojih vršnjaka - kazala je Jarićeva, dodajući da je problem što još postoji jaka stigma koja prati mentalne probleme u našem društvu.

Istakla je da problem predstavlja i to kada roditelji dovedu dijete sa problemom te ne shvataju ozbiljno ono što im psihijatar kaže.

- Roditelji odlaze kod psihologa, ali ako ih psiholog pošalje kod psihijatra onda se uglavnom brane, govoreći: 'Šta ćemo mi ovdje, moje dijete nije ludo'. A kada imamo roditelje koji sarađuju odmah se vidi pomak, odmah vidimo pozitivne rezultate kod njihove djece - navela je Jarićeva, dodajući da je bitna i dobra saradnja sa školama.

Iako u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Sokolac ne liječe maloljetnike, u razgovoru za "Nezavisne novine" Božidarka Pirković, pomoćnica direktora ove ustanove, kazala je da se, nažalost, mlađi pacijenti jave možda i prekasno.

- Porodica pokuša sama da se bori, pa se oboljeli članovi porodice liječe ambulantno, a nekad se i ne liječe, jer je naša profesija i dalje stigmatizovana - rekla je Pirkovićeva, dodajući da se mlađi pacijenti ne javljaju u bolnicu samo zbog psihoza, već i zbog alkoholizma i drugih ovisnosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Kladioničarske prevare uzele maha Kladioničarske prevare uzele maha
Pred praznike počela isplata prava iz sistema dječije zaštite Pred praznike počela isplata prava iz sistema dječije zaštite
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    5h 7m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    4h 49m
    0
  • Naoružani napadači usred dana ubili misicu Ekvadora
    22h 17m
    0
  • Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
    19h 24m
    0
  • Operisan Srđan Đoković
    22h 22m
    0