Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године

15.04.2024. 10:18
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Све већи број малољетника у Српској болује од неког облика менталног поремећаја, а како истичу психијатри стигма која је и даље присутна када се говори о менталном здрављу отежава лијечење најмлађих пацијената.

Како су у Институту за јавно здравство Републике Српске казали за "Независне новине", у 2022. години због поремећаја менталног здравља у јавним здравственим установама болнички је лијечено 230 малољетника.

 

Како су навели у Институту, најмлађи пацијент је имао свега двије године.

Додали су да су током 2022. године у јавним здравственим установама амбулантно лијечена 844 пацијента узраста од рођења до шест година, док је у приватним установама лијечено 280 пацијената.

- У јавним здравственим установама амбулантно је лијечено 1.408 пацијената узраста од седам до 19 година, док је у приватним установама лијечено 207 пацијената истог узраста - навели су у Институту за јавно здравство Републике Српске.

 

Да расте број малољетника код којих је присутан неки облик менталног проблема за "Независне новине" потврдила је Сања Јарић, дјечји и адолесцентни психијатар у болници "Младен Стојановић" у Приједору, која истиче да када говоримо о најмлађим пацијентима они најчешће имају проблема са говором.

- Случајеви из аутистичног спектра су у посљедње вријеме у великом порасту. Дјеца предшколског или млађег школског узраста имају поремећаје понашања. Чести су случајеви и адолесцената који се самоповређују - рекла је Јарићева, додајући да је у порасту и број адолесцената који имају емоционалне проблеме и депресију.

 

Нагласила је да све креће из породице, у којој се касно уоче проблеми, а и када се уоче, родитељи неријетко избјегавају одлазак код психијатра.

- Родитељи се све мање баве дјецом, а ту је и доступност друштвених мрежа. Дјеца су препуштена сама себи и групама својих вршњака - казала је Јарићева, додајући да је проблем што још постоји јака стигма која прати менталне проблеме у нашем друштву.

Истакла је да проблем представља и то када родитељи доведу дијете са проблемом те не схватају озбиљно оно што им психијатар каже.

- Родитељи одлазе код психолога, али ако их психолог пошаље код психијатра онда се углавном бране, говорећи: 'Шта ћемо ми овдје, моје дијете није лудо'. А када имамо родитеље који сарађују одмах се види помак, одмах видимо позитивне резултате код њихове дјеце - навела је Јарићева, додајући да је битна и добра сарадња са школама.

Иако у Специјалној болници за психијатрију Соколац не лијече малољетнике, у разговору за "Независне новине" Божидарка Пирковић, помоћница директора ове установе, казала је да се, нажалост, млађи пацијенти јаве можда и прекасно.

- Породица покуша сама да се бори, па се обољели чланови породице лијече амбулантно, а некад се и не лијече, јер је наша професија и даље стигматизована - рекла је Пирковићева, додајући да се млађи пацијенти не јављају у болницу само због психоза, већ и због алкохолизма и других овисности.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    10h 28m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    10h 10m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    11h 4m
    3
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    7h 59m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    11h 41m
    1