Najniža plata za ovu godinu da bude 673 KM

10.01.2023. 17:06
0
IZVOR: srna.rs

Izvršni odbor Unije poslodavaca Republike Srpske smatra da iznos najniže plate u ovoj godini treba da bude 673 KM, saopšteno je danas iz ove unije.

Na elektronskoj sjednici ovog odbora donesen je zaključak da se najniža plata u ovoj godini treba utvrditi tako što se iznos od 590 KM, koliko je bila najniža plata za 2022. godinu, uveća za procenat uvećanja prosječne plate u periodu januar-novembar protekle godine, a to je 14 odsto.

Unija poslodavaca Republike Srpske poziva socijalne partnere da u zakonom predviđenoj proceduri utvrde iznos najniže plate za ovu godinu, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se konstatuje da procedura utvrđivanja iznosa najniže plate za tekuću godinu nije ispoštovana u smislu njenog utvrđivanja u Ekonomsko-socijalnom savjetu Republike Srpske u posljednjem kvartalu prethodne godine i poziva Vladu Srpske da imenuje svoje predstavnike u ovom savjetu, kako bi on mogao nastaviti sa radom i ispunjavati zakonima utvrđene obaveze.

U saopštenju se navodi i da s obzirom na dugogodišnji loš pristup socijalnih partnera u vođenju dijaloga o iznosu najniže plate u Republici Srpskoj, Izvršni odbor još jednom naglašava značaj donošenja Pravilnika o utvrđivanju iznosa najniže plate koji će utvrditi metodologiju izračuna najniže plate, te apeluje da Vlada Srpske pristupi izradi i usvajanju navedenog propisa.

Izvršni odbor Unije poslodavaca Republike Srpske, koji je održao elektronsku sjednicu u četvrtak, 5. januara, smatra neprimjerenim vođenje socijalnog dijaloga u medijima o ekonomskim i socijalnim temama za koje je zainteresovana šira zajednica i javnost, navodi se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porušena tabla "Dobro došli u Republiku Srpsku" kod Vlasenice Porušena tabla "Dobro došli u Republiku Srpsku" kod Vlasenice
U Istočnom Sarajevu rođena dva dječaka U Istočnom Sarajevu rođena dva dječaka
Republika Srpska stari i nestaje: Za 20 godina izgubljen grad veličine Prijedora, uskoro će svaki treći stanovnik biti penzioner Republika Srpska stari i nestaje: Za 20 godina izgubljen grad veličine Prijedora, uskoro će...
Najčitanije
 • Djeca bračnog para koji je skočio sa zgrade pronađena mrtva u stanu
  21h 21m
  1
 • Požar u Butmiru stavljen pod kontrolu, vatrogasci uputili apel građanima
  19h 59m
  0
 • Svečano otkrivena spomen-tabla posvećena Momi Kaporu u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  20h 39m
  3
 • Uhapšeno 10 lica zbog trgovine drogom
  21h 2m
  0
 • Sjećanje na neponovljivog Momu Kapora
  7h 53m
  0