Najniža plata za ovu godinu da bude 673 KM

10.01.2023. 17:06
0
IZVOR: srna.rs

Izvršni odbor Unije poslodavaca Republike Srpske smatra da iznos najniže plate u ovoj godini treba da bude 673 KM, saopšteno je danas iz ove unije.

Na elektronskoj sjednici ovog odbora donesen je zaključak da se najniža plata u ovoj godini treba utvrditi tako što se iznos od 590 KM, koliko je bila najniža plata za 2022. godinu, uveća za procenat uvećanja prosječne plate u periodu januar-novembar protekle godine, a to je 14 odsto.

Unija poslodavaca Republike Srpske poziva socijalne partnere da u zakonom predviđenoj proceduri utvrde iznos najniže plate za ovu godinu, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se konstatuje da procedura utvrđivanja iznosa najniže plate za tekuću godinu nije ispoštovana u smislu njenog utvrđivanja u Ekonomsko-socijalnom savjetu Republike Srpske u posljednjem kvartalu prethodne godine i poziva Vladu Srpske da imenuje svoje predstavnike u ovom savjetu, kako bi on mogao nastaviti sa radom i ispunjavati zakonima utvrđene obaveze.

U saopštenju se navodi i da s obzirom na dugogodišnji loš pristup socijalnih partnera u vođenju dijaloga o iznosu najniže plate u Republici Srpskoj, Izvršni odbor još jednom naglašava značaj donošenja Pravilnika o utvrđivanju iznosa najniže plate koji će utvrditi metodologiju izračuna najniže plate, te apeluje da Vlada Srpske pristupi izradi i usvajanju navedenog propisa.

Izvršni odbor Unije poslodavaca Republike Srpske, koji je održao elektronsku sjednicu u četvrtak, 5. januara, smatra neprimjerenim vođenje socijalnog dijaloga u medijima o ekonomskim i socijalnim temama za koje je zainteresovana šira zajednica i javnost, navodi se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 18 beba Srpska bogatija za 18 beba
Radnici Srpske zbog dugova ostali bez osiguranja Radnici Srpske zbog dugova ostali bez osiguranja
Danas Duhovske zadušnice Danas Duhovske zadušnice
Najčitanije
 • Dimljeni kozji delikates sir Marka Nikolića iz Sokoca (FOTO)
  22h 31m
  0
 • U sudaru autobusa i automobila povrijeđeno desetoro djece
  5h 21m
  1
 • Radnici Srpske zbog dugova ostali bez osiguranja
  9h 26m
  0
 • Anđela Vuković na papiru oživljava likove iz književnih djela (FOTO)
  8h 27m
  0
 • Služen parastos za 24 svirepo ubijena srpska civila
  6h 6m
  2