Најнижа плата за ову годину да буде 673 КМ

10.01.2023. 17:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Извршни одбор Уније послодаваца Републике Српске сматра да износ најниже плате у овој години треба да буде 673 КМ, саопштено је данас из ове уније.

На електронској сједници овог одбора донесен је закључак да се најнижа плата у овој години треба утврдити тако што се износ од 590 КМ, колико је била најнижа плата за 2022. годину, увећа за проценат увећања просјечне плате у периоду јануар-новембар протекле године, а то је 14 одсто.

Унија послодаваца Републике Српске позива социјалне партнере да у законом предвиђеној процедури утврде износ најниже плате за ову годину, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се констатује да процедура утврђивања износа најниже плате за текућу годину није испоштована у смислу њеног утврђивања у Економско-социјалном савјету Републике Српске у посљедњем кварталу претходне године и позива Владу Српске да именује своје представнике у овом савјету, како би он могао наставити са радом и испуњавати законима утврђене обавезе.

У саопштењу се наводи и да с обзиром на дугогодишњи лош приступ социјалних партнера у вођењу дијалога о износу најниже плате у Републици Српској, Извршни одбор још једном наглашава значај доношења Правилника о утврђивању износа најниже плате који ће утврдити методологију израчуна најниже плате, те апелује да Влада Српске приступи изради и усвајању наведеног прописа.

Извршни одбор Уније послодаваца Републике Српске, који је одржао електронску сједницу у четвртак, 5. јануара, сматра непримјереним вођење социјалног дијалога у медијима о економским и социјалним темама за које је заинтересована шира заједница и јавност, наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Бањалучанки неопходан новац за лијечење, у функцији хуманитарни број 1413 Бањалучанки неопходан новац за лијечење, у функцији хуманитарни број 1413
Протест радника Дома здравља Братунац у знак подршке претученој докторици Протест радника Дома здравља Братунац у знак подршке претученој докторици
Славија против Рудара и традиције Славија против Рудара и традиције
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    19h 20m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    19h 22m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    15h 34m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    18h 25m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    18h 19m
    0