Најнижа плата за ову годину да буде 673 КМ

10.01.2023. 17:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Извршни одбор Уније послодаваца Републике Српске сматра да износ најниже плате у овој години треба да буде 673 КМ, саопштено је данас из ове уније.

На електронској сједници овог одбора донесен је закључак да се најнижа плата у овој години треба утврдити тако што се износ од 590 КМ, колико је била најнижа плата за 2022. годину, увећа за проценат увећања просјечне плате у периоду јануар-новембар протекле године, а то је 14 одсто.

Унија послодаваца Републике Српске позива социјалне партнере да у законом предвиђеној процедури утврде износ најниже плате за ову годину, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се констатује да процедура утврђивања износа најниже плате за текућу годину није испоштована у смислу њеног утврђивања у Економско-социјалном савјету Републике Српске у посљедњем кварталу претходне године и позива Владу Српске да именује своје представнике у овом савјету, како би он могао наставити са радом и испуњавати законима утврђене обавезе.

У саопштењу се наводи и да с обзиром на дугогодишњи лош приступ социјалних партнера у вођењу дијалога о износу најниже плате у Републици Српској, Извршни одбор још једном наглашава значај доношења Правилника о утврђивању износа најниже плате који ће утврдити методологију израчуна најниже плате, те апелује да Влада Српске приступи изради и усвајању наведеног прописа.

Извршни одбор Уније послодаваца Републике Српске, који је одржао електронску сједницу у четвртак, 5. јануара, сматра непримјереним вођење социјалног дијалога у медијима о економским и социјалним темама за које је заинтересована шира заједница и јавност, наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
ММФ тражи чак и снижење плата ММФ тражи чак и снижење плата
У Српској рођено 18 беба У Српској рођено 18 беба
У Српској рођено осам беба У Српској рођено осам беба
Најчитаније
 • Од данас забрана пушења у јавним просторима у ФБиХ
  10h 59m
  0
 • Четврти батаљон Војне полиције ВРС – голобради младићи на бранику отаџбине (ФОТО)
  8h 38m
  0
 • Носовић: Образовање и лијепо васпитање су светиња
  7h 45m
  0
 • ММФ тражи чак и снижење плата
  3h 24m
  1
 • Хиљаде људи на протесту у Сарајеву поводом погибије младе докторице
  2h 45m
  0