Најнижа плата за ову годину да буде 673 КМ

10.01.2023. 17:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Извршни одбор Уније послодаваца Републике Српске сматра да износ најниже плате у овој години треба да буде 673 КМ, саопштено је данас из ове уније.

На електронској сједници овог одбора донесен је закључак да се најнижа плата у овој години треба утврдити тако што се износ од 590 КМ, колико је била најнижа плата за 2022. годину, увећа за проценат увећања просјечне плате у периоду јануар-новембар протекле године, а то је 14 одсто.

Унија послодаваца Републике Српске позива социјалне партнере да у законом предвиђеној процедури утврде износ најниже плате за ову годину, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се констатује да процедура утврђивања износа најниже плате за текућу годину није испоштована у смислу њеног утврђивања у Економско-социјалном савјету Републике Српске у посљедњем кварталу претходне године и позива Владу Српске да именује своје представнике у овом савјету, како би он могао наставити са радом и испуњавати законима утврђене обавезе.

У саопштењу се наводи и да с обзиром на дугогодишњи лош приступ социјалних партнера у вођењу дијалога о износу најниже плате у Републици Српској, Извршни одбор још једном наглашава значај доношења Правилника о утврђивању износа најниже плате који ће утврдити методологију израчуна најниже плате, те апелује да Влада Српске приступи изради и усвајању наведеног прописа.

Извршни одбор Уније послодаваца Републике Српске, који је одржао електронску сједницу у четвртак, 5. јануара, сматра непримјереним вођење социјалног дијалога у медијима о економским и социјалним темама за које је заинтересована шира заједница и јавност, наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Порушена табла "Добро дошли у Републику Српску" код Власенице Порушена табла "Добро дошли у Републику Српску" код Власенице
У Источном Сарајеву рођена два дјечака У Источном Сарајеву рођена два дјечака
Република Српска стари и нестаје: За 20 година изгубљен град величине Приједора, ускоро ће сваки трећи становник бити пензионер Република Српска стари и нестаје: За 20 година изгубљен град величине Приједора, ускоро ће...
Најчитаније
 • Дјеца брачног пара који је скочио са зграде пронађена мртва у стану
  22h 34m
  1
 • Свечано откривена спомен-табла посвећена Моми Капору у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  21h 52m
  3
 • Пожар у Бутмиру стављен под контролу, ватрогасци упутили апел грађанима
  21h 12m
  0
 • Ухапшено 10 лица због трговине дрогом
  22h 15m
  0
 • Сјећање на непоновљивог Мому Капора
  9h 6m
  0