Најнижа плата за ову годину да буде 673 КМ

10.01.2023. 17:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Извршни одбор Уније послодаваца Републике Српске сматра да износ најниже плате у овој години треба да буде 673 КМ, саопштено је данас из ове уније.

На електронској сједници овог одбора донесен је закључак да се најнижа плата у овој години треба утврдити тако што се износ од 590 КМ, колико је била најнижа плата за 2022. годину, увећа за проценат увећања просјечне плате у периоду јануар-новембар протекле године, а то је 14 одсто.

Унија послодаваца Републике Српске позива социјалне партнере да у законом предвиђеној процедури утврде износ најниже плате за ову годину, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се констатује да процедура утврђивања износа најниже плате за текућу годину није испоштована у смислу њеног утврђивања у Економско-социјалном савјету Републике Српске у посљедњем кварталу претходне године и позива Владу Српске да именује своје представнике у овом савјету, како би он могао наставити са радом и испуњавати законима утврђене обавезе.

У саопштењу се наводи и да с обзиром на дугогодишњи лош приступ социјалних партнера у вођењу дијалога о износу најниже плате у Републици Српској, Извршни одбор још једном наглашава значај доношења Правилника о утврђивању износа најниже плате који ће утврдити методологију израчуна најниже плате, те апелује да Влада Српске приступи изради и усвајању наведеног прописа.

Извршни одбор Уније послодаваца Републике Српске, који је одржао електронску сједницу у четвртак, 5. јануара, сматра непримјереним вођење социјалног дијалога у медијима о економским и социјалним темама за које је заинтересована шира заједница и јавност, наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи
Наредних дана сунчано, у недјељу и понедјељак понегдје пљускови Наредних дана сунчано, у недјељу и понедјељак понегдје пљускови
Рођено 18 беба у Републици Српској Рођено 18 беба у Републици Српској
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 24m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 23m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 59m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 20m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    11h 3m
    9