Najznačajniji projekti u ovoj godini početak izgradnje obdaništa i osnovne škole

24.12.2023. 13:18
1
IZVOR: srna.rs

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić izjavio je da su najznačajniji projekti u ovoj godini početak izgradnje dječijeg vrtića i osnovne škole, a jedan od prioriteta u narednoj je izgradnja bazena na otvorenom.

- Izgradnja vrtića napreduje očekivanom dinamikom, a škola se gradi ne u onom obimu i kapacitetu kako je ugovorni organ i potpisao, ali to će biti predmet analize u sljedećoj godini - rekao je Katić u intervjuu Srni.

Katić je napomenuo da je za opštinu bitno da se gradi zgrada Rektorata, Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i koncertna dvorana, naglasivši da će Ulica Stefana Nemanje sa završetkom zgrade Studenskog doma, biti najljepša u Istočnom Novom Sarajevu.

- Lijep projekat koji smo u 2023. godini završili je izgradnja vještačkog jezera koji je dao novu dušu tom obuhvatu Regulacionog plana `Centar tri` i mjesto gdje naši sugrađani, od najmlađih do najstarijih, mogu da provode slobodno vrijeme - dodao je Katić.

Slijedi rekonstrukcija filterskog postrojenje "Tilava"

Katić je rekao da je za ovu godinu važno i dugoročno rješavanje vodosnadbijevanja na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

- Zajedničkim angažmanom Komunalnog preduzeća `Vodovod i kanalizacija`, ove dvije opštine i gradom Istočno Sarajevo završili smo par veoma bitnih projekata iz oblasti vodosnadbijevanja gdje smo sigurno za dugoročni period riješili taj problem - naveo je Katić.

Katić kaže da je zadovoljn realizovanim aktivnostima u ovoj godini, ali da uvijek teže tome da uradi i više i bolje.

- Sljedeći bitan projekat je rekonstrukcija filterskog postrojanja `Tilava`, vrijednosti 2,3 miliona evra. Već smo krenuli u procedure i određene nabavke će biti raspisane do početka sljedeće godine - rekao je Katić.

Katić je istakao i da je u velikom procentu završena rekonstrukcija "Toplane" U Istočnom Novom Sarajevu, napominjući da je objekat star 46 godina.

- Oko 23.000.000 KM smo planirali rebalansom budžet i jako je bitno da ćemo u procentu većem od 90 odsto da ga i ostvarimo. Kada imate veliki budžet, onda imate i priliku da realizujete dosta, prije svega, projektnih aktivnosti, ali i drugih koje su bitne za stanovništvo - naveo je Katić.

Istočno Novo Sarajevo bilježi najbrži razvoj u Srpskoj

On je naglasio da su opštinske vlasti brinule o svim bitnim segmentima i istakao da je Istočno Novo Sarajevo postala lokalna zajednica koja se najbolje i najbrže razvija, možda čak i u cijeloj Republici Srpskoj.

Katić je rekao da je dosta urađeno na poboljšanju putne infrastrukture u svim dijelovima opštine i da u ovoj godini uloženo oko 3.000.000 KM.

- Najznačanije su ulice Jovana Raškovića, Duška Trifunovića, dio Đure Jakšića, Trebevićka, parking prostor oko rekreacione zone `Čiča` i dosta manjih saobraćajnica koje su u vrijednosti ispod 100.000 KM - napomenuo je Katić.

Naredne godine izgradnja bazena na otvorenom

Katić kaže da je ambiciozan usvojeni budžet za sljedeću godinu od 27.706.000 KM, ali da je na bazi ovogodišnjih podataka, vrsti prihoda i svega što je planirano za 2024, osnovan i da će moći biti ostvaren u planiranom iznosu.

- Sigurno da će za sugrađane najznačajnija da bude izgradnja bazena. Vjerujem da ćemo uspjeti do kraja ove godine završimo sve i da se objavi tender za izgradnju otvorenog bazena. Ako sve procedure budu išle dinamikom kakvu mi predviđamo i ne bude nikakvih opstrukcija i žalbi, mislim da u sljedećoj godini možemo da to završimo i taj projekat privedemo kraju - istakao je Katić.

Katić je ukazao da su u ovoj i prethodnim godinama imali smišljene opstrukcije pojedinih firmi koje su se bez ikakvih osnova žalili na procese javnih nabavki i svaku odugovlačili na više mjeseci, da bi se na kraju ispostavilo da su bile neosnovane, ali je izgubljeno vrijeme za određene projekte.

Tvrdimići da budu turistički biser

Katić smatra da će 2024. da bude godina u kojoj će se najviše projekata realizovati i dodaje da u ovoj opštini svaki budžet dobro planiraju, što je vidljivo iz izvještaja o njegovom izvršenju.

Prema njegovim riječima, dosta pažnje i dalje će biti posvećeno putnoj infrastrukturi, za šta je planirano više od 4.000.000 KM.

- Želimo da svaki dio naselja koji se nalazi u Istočnom Novom Sarajevu prilagodimo da bude urbana, a ne seoska sredina. U 2024. godini ćemo biti prisutni u svakoj mjesnoj zajednici i naselju, od najruralnijih dijelova do centralnog, u svakom mjestu ćemo da imamo jedan ili više većih projekata - naglasio je Katić.

Katić je najavio da će se u sljedećoj godini raditi saobraćajnica od Lovačkog doma na Tvrdimićima prema ulazu u selo, a budžetom je predviđeno 500.000 KM.

- U naselju Tvrdimići ćemo ponuditi zainteresovanim iz opštine Istočno Novo Srajevo, ali i šire, koji budu htjeli da grade vikend objekte, da ćemo obezbijediti sve uslove od urbanističkog plana, saobrćajnica, pješakih staza. Imamo ozbiljne namjera da pokušamo, a mislim da ćemo i uspjeti, da od Tvrdimića napravimo turistički biser opštine - rekao je Katić, ukazujući da je za to potrebno vrijeme.

Otvaranje pozorišta kruna svega urađenog u kulturi

Kada je riječ o ulaganju u kulturu, Katić kaže, da opština, prednjači po broju organizovanih manifestacija tokom godine.

- Od `Zime u Istočnom Novom Sarajevu`, `Principovih dana`, `Spasovdanskih svečanosti`, `Ljeta u Istočnom Novom Sarajevu`. Mislim da smo značajno unaprijedili kulturni život, a kruna svega biće završetak i otvaranje novog pozorišta - naglasio je Katić.

On je napomenuo da je to kompleksan projekat za koji je projektna dokumentacija rađena prije 20 godina, pa su mnoge stvari zastarjele i ne mogu da se prilagode trenutnom tržištu opreme.

- Pandemija je poremetila svjetsko tržište, a pozorišna oprema koja se ugrađjuje je zaista specifična i uvozi se. Tu je došlo do određenih problema, kašnjenja sa rokovima. Sada kada se uđe u pozorište oko 90 do 95 odsto je završeno - rekao je Katić, ne želeći da licitira datumom kada bi ova ustanova kulture mogla da počne sa radom.

Katić je naveo da opština izdvaja značajna sredstva kada je riječ o pronatalitetnoj politici, dodajući da je rebalansom budžeta povećan iznos za mjesečne naknade za porodice sa četvoro i više djece.

On je naveo da opština pomaže i kod finansiranja procesa vantjelesne oplodnje, da se trudi da izađu u susret građanima, jer je cilj pomoći svima koji žele da se ostvare kao roditelji.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Raja 24.12.2023. 17:49
    Odlično
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    10h 57m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 41m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    1h 25m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    4h 26m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    22h 8m
    0