Најзначајнији пројекти у овој години почетак изградње обданишта и основне школе

24.12.2023. 13:18
1
ИЗВОР: srna.rs

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић изјавио је да су најзначајнији пројекти у овој години почетак изградње дјечијег вртића и основне школе, а један од приоритета у наредној је изградња базена на отвореном.

- Изградња вртића напредује очекиваном динамиком, а школа се гради не у оном обиму и капацитету како је уговорни орган и потписао, али то ће бити предмет анализе у сљедећој години - рекао је Катић у интервјуу Срни.

Катић је напоменуо да је за општину битно да се гради зграда Ректората, Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и концертна дворана, нагласивши да ће Улица Стефана Немање са завршетком зграде Студенског дома, бити најљепша у Источном Новом Сарајеву.

- Лијеп пројекат који смо у 2023. години завршили је изградња вјештачког језера који је дао нову душу том обухвату Регулационог плана `Центар три` и мјесто гдје наши суграђани, од најмлађих до најстаријих, могу да проводе слободно вријеме - додао је Катић.

Слиједи реконструкција филтерског постројење "Тилава"

Катић је рекао да је за ову годину важно и дугорочно рјешавање водоснадбијевања на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

- Заједничким ангажманом Комуналног предузећа `Водовод и канализација`, ове двије општине и градом Источно Сарајево завршили смо пар веома битних пројеката из области водоснадбијевања гдје смо сигурно за дугорочни период ријешили тај проблем - навео је Катић.

Катић каже да је задовољн реализованим активностима у овој години, али да увијек теже томе да уради и више и боље.

- Сљедећи битан пројекат је реконструкција филтерског постројања `Тилава`, вриједности 2,3 милиона евра. Већ смо кренули у процедуре и одређене набавке ће бити расписане до почетка сљедеће године - рекао је Катић.

Катић је истакао и да је у великом проценту завршена реконструкција "Топлане" У Источном Новом Сарајеву, напомињући да је објекат стар 46 година.

- Око 23.000.000 КМ смо планирали ребалансом буџет и јако је битно да ћемо у проценту већем од 90 одсто да га и остваримо. Када имате велики буџет, онда имате и прилику да реализујете доста, прије свега, пројектних активности, али и других које су битне за становништво - навео је Катић.

Источно Ново Сарајево биљежи најбржи развој у Српској

Он је нагласио да су општинске власти бринуле о свим битним сегментима и истакао да је Источно Ново Сарајево постала локална заједница која се најбоље и најбрже развија, можда чак и у цијелој Републици Српској.

Катић је рекао да је доста урађено на побољшању путне инфраструктуре у свим дијеловима општине и да у овој години уложено око 3.000.000 КМ.

- Најзначаније су улице Јована Рашковића, Душка Трифуновића, дио Ђуре Јакшића, Требевићка, паркинг простор око рекреационе зоне `Чича` и доста мањих саобраћајница које су у вриједности испод 100.000 КМ - напоменуо је Катић.

Наредне године изградња базена на отвореном

Катић каже да је амбициозан усвојени буџет за сљедећу годину од 27.706.000 КМ, али да је на бази овогодишњих података, врсти прихода и свега што је планирано за 2024, основан и да ће моћи бити остварен у планираном износу.

- Сигурно да ће за суграђане најзначајнија да буде изградња базена. Вјерујем да ћемо успјети до краја ове године завршимо све и да се објави тендер за изградњу отвореног базена. Ако све процедуре буду ишле динамиком какву ми предвиђамо и не буде никаквих опструкција и жалби, мислим да у сљедећој години можемо да то завршимо и тај пројекат приведемо крају - истакао је Катић.

Катић је указао да су у овој и претходним годинама имали смишљене опструкције појединих фирми које су се без икаквих основа жалили на процесе јавних набавки и сваку одуговлачили на више мјесеци, да би се на крају испоставило да су биле неосноване, али је изгубљено вријеме за одређене пројекте.

Тврдимићи да буду туристички бисер

Катић сматра да ће 2024. да буде година у којој ће се највише пројеката реализовати и додаје да у овој општини сваки буџет добро планирају, што је видљиво из извјештаја о његовом извршењу.

Према његовим ријечима, доста пажње и даље ће бити посвећено путној инфраструктури, за шта је планирано више од 4.000.000 КМ.

- Желимо да сваки дио насеља који се налази у Источном Новом Сарајеву прилагодимо да буде урбана, а не сеоска средина. У 2024. години ћемо бити присутни у свакој мјесној заједници и насељу, од најруралнијих дијелова до централног, у сваком мјесту ћемо да имамо један или више већих пројеката - нагласио је Катић.

Катић је најавио да ће се у сљедећој години радити саобраћајница од Ловачког дома на Тврдимићима према улазу у село, а буџетом је предвиђено 500.000 КМ.

- У насељу Тврдимићи ћемо понудити заинтересованим из општине Источно Ново Срајево, али и шире, који буду хтјели да граде викенд објекте, да ћемо обезбиједити све услове од урбанистичког плана, саобрћајница, пјешаких стаза. Имамо озбиљне намјера да покушамо, а мислим да ћемо и успјети, да од Тврдимића направимо туристички бисер општине - рекао је Катић, указујући да је за то потребно вријеме.

Отварање позоришта круна свега урађеног у култури

Када је ријеч о улагању у културу, Катић каже, да општина, предњачи по броју организованих манифестација током године.

- Од `Зиме у Источном Новом Сарајеву`, `Принципових дана`, `Спасовданских свечаности`, `Љета у Источном Новом Сарајеву`. Мислим да смо значајно унаприједили културни живот, а круна свега биће завршетак и отварање новог позоришта - нагласио је Катић.

Он је напоменуо да је то комплексан пројекат за који је пројектна документација рађена прије 20 година, па су многе ствари застарјеле и не могу да се прилагоде тренутном тржишту опреме.

- Пандемија је пореметила свјетско тржиште, а позоришна опрема која се уграђјује је заиста специфична и увози се. Ту је дошло до одређених проблема, кашњења са роковима. Сада када се уђе у позориште око 90 до 95 одсто је завршено - рекао је Катић, не желећи да лицитира датумом када би ова установа културе могла да почне са радом.

Катић је навео да општина издваја значајна средства када је ријеч о пронаталитетној политици, додајући да је ребалансом буџета повећан износ за мјесечне накнаде за породице са четворо и више дјеце.

Он је навео да општина помаже и код финансирања процеса вантјелесне оплодње, да се труди да изађу у сусрет грађанима, јер је циљ помоћи свима који желе да се остваре као родитељи.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Raja 24.12.2023. 17:49
    Odlično
Повезане вијести
Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    12h 26m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    12h 40m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    14h 57m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    12h 32m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    4h 47m
    0