Narodna biblioteka Pale slavi 100 godina postojanja

11.01.2021. 16:03
0
IZVOR: Katera

Narodna biblioteka Pale je istorijski sljedbenik Narodne knjižnice i čitaonice (NKiČ) osnovane 12.01.1921. u jednoj privatnoj zgradi u Palama. Biblioteka se danas nalazi u zgradi Kulturnog centra „Pale“, a broji preko 40.000 naslova.

Sadašnje rukovodstvo Narodne biblioteke na čelu sa direktorom Bojanom Čvorom ima namjeru da u narednih nekoliko mjeseci, a u skladu sa trenutnim mjerama zbog pandemije virusa korona, obilježi 100. godišnjicu postojanja biblioteke u Palama.

Slika

Bojan Čvoro/foto: privatna arhiva

Čvoro u razgovoru za portal Katera kaže da je jubilej od 100 godina postojanja Narodne biblioteke u Palama veoma značajan datum, ne samo za biblioteku, nego i za cijelu opštinu i Sarajevsko-romanijsku regiju.

- Narodna biblioteka je među prvim javnim ustanovama koje su nastale u Palama, a osnovana je daleke 1921. godine. Mi smo već sada u procesu realizacije planova za obilježavanje godišnjice, a imamo u planu da povodom Svjetskog dana knjige, 23. aprila, obilježavanje stote godišnjice započnemo promocijom romana „Zorolomac“ Saše Kneževića. Centralna manifestacija povodom 100 godina biblioteke bi trebala da se održi početkom juna mjeseca, gdje ćemo promovisati knjigu Milanka Čobovića i planiramo ugostiti književnika Matiju Bećkovića – kaže Čvoro.

Narodna biblioteka Pale, prema Čvorinim riječima, posjeduje i stari fond knjiga u odjeljenju starih rijetkih knjiga, gdje postoje naslovi iz 18. vijeka.

- U tom odjeljenju imamo oko 1.500 naslova, a u planu nam je da, kada obezbijedimo novi prostor i preselimo biblioteku u sopstvene prostorije, da izložimo takve primjere starih knjiga kao eksponate za posjetioce – kaže Čvoro.

Upravo su prostorije Narodne biblioteke Pale jedan od najvećih problema sa kojima se rukovodstvo ove ustanove susreće unazad nekoliko godina.

Slika

Zgrada Kulturnog centra Pale nekada/foto: arhiva KC Pale

Sadašnji direktor Bojan Čvoro kaže da biblioteka posjeduje veliki fond knjiga, koje više nemaju gdje da smjeste, te je neophodno da u narednom periodu pronađu nove prostorije i da ova ustanova konačno dobije sopstvene prostorije za rad.

- Već smo u nekom projektu da riješimo pitanje prostorija biblioteke. Naime, poslali smo Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske jedan prijedlog, koji je odobren sa njihove strane, a radi se o podršci inicijative za rješavanjem stambenog pitanja – kaže Čvoro.

On dodaje da su trenutno na dobrom putu da putem resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske stupe u kontakt sa Vladom Republike Srbije, te da kroz donaciju iste Narodna biblioteka Pale ove godine useli u svoje prostorije.

Kada je u pitanju funkcionisanje biblioteke i usluga koje se pružaju korisnicima, odnosno čitaocima, Čvoro kaže da već godinama rade na tome i da će se u narednom periodu sigurno riješiti pitanje digitalizacije i pristup bibliotečkoj građi kroz tu formu.

Slika

Sadašnje prostorije Narodne biblioteke/foto: Katera

Čvoro ističe da od svog dolaska na čelo ove ustanove, u potpunosti radi na tome da unaprijedi rad same biblioteke, privuče što veći broj članova biblioteke i obogati fond knjiga.

- Od mog dolaska u biblioteku povećali smo broj članova, fond knjiga, radimo na donacijama za biblioteku, a imamo u planu i da unaprijedimo bavljenje izdavaštvom. Ove godine biće promovisane tri knjige u našem izdavaštvu, a već smo u pregovorima da preuzmemo i distribuciju knjiga, čime bismo obuhvatili cijelu regiju i znatno unaprijedili naše finansijsko poslovanje – kaže Čvoro.

Njegov cilj je da unaprijedi i osvježi kulturni život u Palama, jer smatra da je kultura na „niskim granama“, te da kulturni život Pala se može i mora još više obogatiti i unaprijediti.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Razgovarao: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“ Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    17h 46m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    16h 0m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    13h 50m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    6h 15m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    17h 5m
    0