Naser Orić saslušan u slučaju "Respiratori"

28.07.2020. 13:04
0
IZVOR: glassrpske.com

Ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić saslušan je u Tužilaštvu BiH u aferi "Respiratori".

On je za "Dnevni Avaz" potvrdio da je saslušan u svojstvu svjedoka prije desetak dana, a iskaz je, kaže, dao na okolnosti razgovora koje je vodio s osumnjičenim Fikretom Hodžićem.

Stotinu respiratora uvezeno je iz Kine posredstvom poljoprivredne firme "Srebrena malina" iz Srebrenice u vlasništvu Hodžića, a koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća. Vještačenjem koje je naložilo Tužilaštvo BiH utvrđeno je da respiratori nisu za upotrebu na intezivnoj njezi.

Za nelegalnu nabavku respiratora iz Kine, za koju je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca, osumnjičeni su i premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FCUS) Fahrudin Solak i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Orić tvrdi da su, s obzirom na to da su Hodžića slušali i snimali mu telefon, pratili i njegove pozive prema njemu.

- Ja sam se tada zanimao da vidim, pošto su bili napadi na Srebrenicu, cijela halabuka, da vidim šta se dešava, šta je tu istina. U Tužilaštvu sam rekao da sam zvao jer se brinem o djeci svojih poginulih boraca – istakao je Orić.

Dodao je da je njima sporno što je Hodžić rekao da je njegov vojnik.

- A ja, kada sam ga nazvao, rekao sam mu da uzme dobrog advokata, da ne daje nikome papire, da ostane čovjek i da ga ne iskoriste u ovoj priči. A posebno da ne bude lažni svjedok. Meni je svjedoka lažnih kroz moj proces na vrh glave – kaže Orić.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Orića u septembru 2018. godine optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
U petak nastavak suđenja Novaliću i drugima U petak nastavak suđenja Novaliću i drugima
U Floridi uništene hiljade respiratora kakve je u BiH uvezla "Srebrena malina" U Floridi uništene hiljade respiratora kakve je u BiH uvezla "Srebrena malina"
SIPA pretresa u Sarajevu u slučaju korištenja spornih respiratora SIPA pretresa u Sarajevu u slučaju korištenja spornih respiratora
Najčitanije
  • Prije 32 godine formirana legendarna Srpska garda Ilidža (FOTO)
    6h 5m
    2
  • Pavle Vuisić - vječiti boem koji je mrzio glumu
    5h 42m
    0
  • Porodica Topić ima još jedno čudo: Sofija oborila rekord sestre Angeline
    23h 25m
    0
  • Komplikovan politički sistem: Na ovaj način se računaju mandati u BiH
    18h 55m
    0
  • Upriličen prijem za 78 brucoša na Elektrotehničkom fakultetu (FOTO)
    6h 14m
    3