Насер Орић саслушан у случају "Респиратори"

28.07.2020. 13:04
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Ратни командант Армије РБиХ у Сребреници Насер Орић саслушан је у Тужилаштву БиХ у афери "Респиратори".

Он је за "Дневни Аваз" потврдио да је саслушан у својству свједока прије десетак дана, а исказ је, каже, дао на околности разговора које је водио с осумњиченим Фикретом Хоџићем.

Стотину респиратора увезено је из Кине посредством пољопривредне фирме "Сребрена малина" из Сребренице у власништву Хоџића, а која се бави прерадом и конзервирањем воћа и поврћа. Вјештачењем које је наложило Тужилаштво БиХ утврђено је да респиратори нису за употребу на интезивној њези.

За нелегалну набавку респиратора из Кине, за коју је потрошено 10,5 милиона КМ буџетског новца, осумњичени су и премијер ФБиХ Фадил Новалић, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите (ФЦУС) Фахрудин Солак и директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак.

Орић тврди да су, с обзиром на то да су Хоџића слушали и снимали му телефон, пратили и његове позиве према њему.

- Ја сам се тада занимао да видим, пошто су били напади на Сребреницу, цијела халабука, да видим шта се дешава, шта је ту истина. У Тужилаштву сам рекао да сам звао јер се бринем о дјеци својих погинулих бораца – истакао је Орић.

Додао је да је њима спорно што је Хоџић рекао да је његов војник.

- А ја, када сам га назвао, рекао сам му да узме доброг адвоката, да не даје никоме папире, да остане човјек и да га не искористе у овој причи. А посебно да не буде лажни свједок. Мени је свједока лажних кроз мој процес на врх главе – каже Орић.

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је Орића у септембру 2018. године оптужби за ратне злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Коментари 0
Повезане вијести
У петак наставак суђења Новалићу и другима У петак наставак суђења Новалићу и другима
У Флориди уништене хиљаде респиратора какве је у БиХ увезла "Сребрена малина" У Флориди уништене хиљаде респиратора какве је у БиХ увезла "Сребрена малина"
СИПА претреса у Сарајеву у случају кориштења спорних респиратора СИПА претреса у Сарајеву у случају кориштења спорних респиратора
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    23h 58m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    5h 26m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    18h 36m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    19h 8m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    17h 27m
    0