„Nasilje nije opcija, zajedno smo i ljepši i jači“ – poručili učenici vlaseničke srednje škole (FOTO/VIDEO)

11.06.2024. 19:19
0
IZVOR: katera.news

U vlaseničkom Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ godinama nije zabilježen nijedan slučaj vršnjačkog nasilja, a tome sigurno doprinose različite preventivne aktivnosti koje se u školi provode. Jedna od njih je i raspisivanje konkursa za kratki film, pano ili poster, sa temama: "Nasilje nije opcija" i "Zajedno smo i ljepši i jači".

 Na ovogodišnjem konkursu prvo mjesto i novčanu nagradu od 100 KM osvojio je I 4-2 razred za veoma zanimljiv i poučan kratki film. Drugoplasirana je gimnazijalka Katarina Matijašević, koja će dobiti 70 KM za edukativni poster, dok će njena drugarica iz III 1 razreda Nikolina Pustivuk, koja je zauzela treće mjesto, biti nagrađena sa 50 KM, takođe za odlično urađen poster.

 • Slika
 • Slika

Ilinka Ninić, psiholog u ovoj školi, rekla je da je konkurs jedna od aktivnosti Akcionog plana prevencije vršnjačkog nasilja koje provodi Ministarstvo prosvjete i kulture, uz učešće svih osnovnih i srednjih škola u Srpskoj.

- Smatram da je ovo najvažnija aktivnost ovog plana jer na ovaj način učenici aktivno učestvuju u osmišljavanju mjera kojima možemo spriječiti vršnjačko nasilje i prije nego što do njega dođe. Naravno, na ovaj način se podiže  svijest mladih o ovoj temi i razvija nulti  stepen tolerancije na nasilje - rekla je Ninić.

Ona je pojasnila da su učenici radili individualno, u paru ili grupno, te da su svi radovi veoma ozbiljno urađeni, sa sadržinom preventivnih mjera i pouka na zadate teme.

- Ovo nam je prvi put da raspisujemo konkurs ovog tipa i moram da se zahvalim svim učenicima koji su učestvovali, profesorici Tatjani Golijanin, koja ih je animirala i direktoru Pajisiji Petroviću koji je obezbijedio novčana sredstva za prva tri mjesta. Nagrade će dobitnicima biti dodijeljene 13. juna, na svečanosti koja će biti upriličena povodom dodjele diploma maturantima - rekla je Ninić.

Ona ističe da će svi radovi biti odštampani i uramljeni.

- Svi radovi će biti istaknuti u školi, da krase zidove naših hodnika i da svakodnevno  podsjećaju učenike da nasilje, zaista, nije opcija. Konkurs planiramo raspisivati svake godine i ja se iskreno nadam da će, iz godine u godinu, biti sve više učesnika - zaključila je ona.

Konkurs je realizovan u sklopu Projektne nedjelje, a u skladu sa Programom mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Blagoju Markoviću i Marku Stevanoviću uručene nagrade za najbolje poslovne ideje Blagoju Markoviću i Marku Stevanoviću uručene nagrade za najbolje poslovne ideje
Djeca iz Leposavića osjetila toplinu doma porodice Đurić iz Vlasenice Djeca iz Leposavića osjetila toplinu doma porodice Đurić iz Vlasenice
Košarkaš velikog srca Košarkaš velikog srca
Najčitanije
 • Sjećanje na Mateju Radovića ne blijedi
  45m
  3
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  14h 47m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  21h 18m
  7
 • Petar Bojović - slavljen i ponižen
  1h 21m
  1
 • Udar groma napravio veliku materijalnu štetu na kući porodice Matović u Istočnoj Ilidži (FOTO)
  3h 39m
  0