„Nasilje nije opcija, zajedno smo i ljepši i jači“ – poručili učenici vlaseničke srednje škole (FOTO/VIDEO)

11.06.2024. 19:19
0
IZVOR: katera.news

U vlaseničkom Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ godinama nije zabilježen nijedan slučaj vršnjačkog nasilja, a tome sigurno doprinose različite preventivne aktivnosti koje se u školi provode. Jedna od njih je i raspisivanje konkursa za kratki film, pano ili poster, sa temama: "Nasilje nije opcija" i "Zajedno smo i ljepši i jači".

 Na ovogodišnjem konkursu prvo mjesto i novčanu nagradu od 100 KM osvojio je I 4-2 razred za veoma zanimljiv i poučan kratki film. Drugoplasirana je gimnazijalka Katarina Matijašević, koja će dobiti 70 KM za edukativni poster, dok će njena drugarica iz III 1 razreda Nikolina Pustivuk, koja je zauzela treće mjesto, biti nagrađena sa 50 KM, takođe za odlično urađen poster.

  • Slika
  • Slika

Ilinka Ninić, psiholog u ovoj školi, rekla je da je konkurs jedna od aktivnosti Akcionog plana prevencije vršnjačkog nasilja koje provodi Ministarstvo prosvjete i kulture, uz učešće svih osnovnih i srednjih škola u Srpskoj.

- Smatram da je ovo najvažnija aktivnost ovog plana jer na ovaj način učenici aktivno učestvuju u osmišljavanju mjera kojima možemo spriječiti vršnjačko nasilje i prije nego što do njega dođe. Naravno, na ovaj način se podiže  svijest mladih o ovoj temi i razvija nulti  stepen tolerancije na nasilje - rekla je Ninić.

Ona je pojasnila da su učenici radili individualno, u paru ili grupno, te da su svi radovi veoma ozbiljno urađeni, sa sadržinom preventivnih mjera i pouka na zadate teme.

- Ovo nam je prvi put da raspisujemo konkurs ovog tipa i moram da se zahvalim svim učenicima koji su učestvovali, profesorici Tatjani Golijanin, koja ih je animirala i direktoru Pajisiji Petroviću koji je obezbijedio novčana sredstva za prva tri mjesta. Nagrade će dobitnicima biti dodijeljene 13. juna, na svečanosti koja će biti upriličena povodom dodjele diploma maturantima - rekla je Ninić.

Ona ističe da će svi radovi biti odštampani i uramljeni.

- Svi radovi će biti istaknuti u školi, da krase zidove naših hodnika i da svakodnevno  podsjećaju učenike da nasilje, zaista, nije opcija. Konkurs planiramo raspisivati svake godine i ja se iskreno nadam da će, iz godine u godinu, biti sve više učesnika - zaključila je ona.

Konkurs je realizovan u sklopu Projektne nedjelje, a u skladu sa Programom mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Marija Pantelić đak generacije Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ u Vlasenici Marija Pantelić đak generacije Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ u Vlasenici
Prvi upisni rok u srednje škole od 17. juna Prvi upisni rok u srednje škole od 17. juna
Sokolac: Uručene nagrade za najuspješnije literarne radove Sokolac: Uručene nagrade za najuspješnije literarne radove
Najčitanije
  • Grad Katera u Bosni
    2h 46m
    0
  • Major Lister sa Košara - priča o psu koji je čuvao srpsku vojsku
    4h 13m
    0
  • Radnica kladionice u Istočnoj Ilidži osumnjičena za pronevjeru 40.000 KM
    2h 32m
    0
  • Mirončuk Sergej Aleksandrovič, ruski dobrovoljac koji je dao život za Republiku Srpsku (FOTO)
    4h 59m
    6
  • Tri simptoma zapušenih krvnih sudova koji mogu izazvati infarkt
    18h 21m
    0